Bezplatné vrácení zboží
100 dní na vrácení zboží
Jak skladovat ovoce a zeleninu

Všude se hlásá, že nejlepší je ve velkém jíst dostatek ovoce a zeleniny. Odborníci tvrdí, že bychom měli za den spořádat až 5 porcí. To nás udrží zdravé, v kondici a budeme plní energie. Jenže k tomu je zapotřebí mít doma dostatečné množství. Také určitě i záleží na kvalitě a čerstvosti potravin. Nikomu se asi nebudou sbíhat sliny na okoralou okurku či hnijící papriku. Pokud už investuje do těchto potravin, které jsou většinou to nejdražší, co v nákupním košíku vezete k pokladně, bylo by vhodné je umět doma i správně skladovat. Tím prodloužíte jejich trvanlivost.

Jednoduchá pravidla pro skladování ovoce a zeleniny

Každý jednotlivý druh a typ ovoce a zelenina má svá specifika skladování, která je třeba dodržet. Tedy pokud chcete jistý výsledek. Ovoce se skladuje trochu jinak než zelenina. Je to hlavně o tom, kde vše roste a odkud to pochází. Také je vhodné přemýšlet u skladování nad tím, které potraviny jsou citlivé na etylen, a které je produkují. Tento hormon je vylučován při dozrávání. Především jablka a banány jsou známé tím, že pomáhají dojít dalším druhům ovoce a zeleniny. V určitých případech je musíte i dát na samostatné místo, protože v jejich přítomnosti by vám ostatní pohnilo.

Jak skladovat ovoce

Jednoduché pravidlo zní, že ovoce se má skladovat zcela odděleně od zeleniny. V lednici, ve spíži či na lince by tak vše mělo mít své místo. Při samotném vybalování nákupu můžete ovoce rovnou třídit i na hromádky. Jedna přijde do chladu, druhá zůstane v pokojové teplotě. Jak na to?

  • Tropické ovoce miluje teplo. Vše ostatní můžete s klidným srdcem dát do lednici.
  • I tu se však najdou výjimky potvrzující pravidlo anebo jej něčím obohacují.

Platí to u peckovitého ovoce. Takže až si příště přinesete broskve všimněte si, zda už jsou dostatečně zralé anebo nikoliv. Pokud byste je do lednice dali dříve, změknou a jsou tak dobré leda do marmelády. Jestliže už jsou krásně vybarvené, ale vy nemáte čas je všechny sníst anebo ten výborný koláč budete péct až za dva dny, klidně je tam vložte. To samé se dá říci i o avokádu.

Jak skladovat jablka

Jablka musí být uskladněna samostatně, protože i jedno jablko může zkazit celý zbytek nákupu. A o to nikdo nestojí. Zvláště po tom, co jste jej v obchodě dlouze vybírali. Kuchaři světových kuchyní ještě doporučují každé jablko obalit do novin. Tím zamezíte případnému hnití po více kusech najednou.

Jak skladovat jahody

Toto velmi chutná ovoce se prodává v plastových nádobách a dírkami na dně. Mnozí z nás je pak takto vloží i do lednice a pak se diví, jak to že jsou některé načaté a shnilé. Až do dneška jsme to dělali špatně. Je lepší je přesypat do nádoby, kterou vyložíte ubrouskem a víko úplně nedovřete. Jestliže je chcete extra čerstvé delší dobu, umyjte je v roztoku vody a octa.

Jak skladovat avokádo

U něj záleží, v jakém stádiu zralosti se zrovna nachází. Jestliže je ještě tvrdé, dejte jej na stinné chladnější místo, kde dojde. Pokud už je na dotek měkčí, ale ještě není ta správná chvíle se do něj pustit, je dobré jej dát do lednice, která proces zrání zpomalí. A to i na několik dní. A co dělat s rozpůleným avokádem?

TIP! Pěstování avokáda doma i na zahradě nejen pro začátečníky

  • Vždy uchovávejte půlku s peckou.
  • Vložte jej do uzavíratelné nádoby a v té jej skladujte v lednici.
  • Je potřeba zabránit přístupu vzduchu, pak dužina nezhnědne.
  • To docílíte potřením rozpůlené části olivovým olejem nebo citrónovou šťávou. Na dno nádobí můžete také udělat výstelku z červené cibule.

Jak skladovat citrony

Toto ovoce řadíme mezi citrusy. A stejně jako mandarinky, pomeranče a další ovoce se slupkou potřebují dostatek vláhy. Ideální je, pokud je ponoříte do misky s vodou. Ne každý má však doma americkou lednici. Pokud tedy bojujete s místem, uzavřete je do sáčku na zip. Díky tomu se uvnitř udrží určitá meze vlhkosti a citrony se nesmrknou. Pak už jsou totiž k ničemu. Potřebujete je šťavnaté.

Jak skladovat ovoce v lednici

Z výše zmíněného jde říci, že v lednici je místo pouze na tuzemské ovoce a hodně zralé. Rozhodně je nutné mu zajistit dobré podmínky, pak si uchová svou svěžest, chuť, vůni i šťávu. Skladujte je odděleně od zeleniny.

Jak skladovat zeleninu

Na začátku je to stejné. Zeleninu roztřiďte podle toho, kam ji dáte. Už když ji nabíráte do sáčku v obchodě si všimněte, odkud ji berete. Je to chladící zařízení nebo je volně přístupná na stojanu? Takové brambory by asi nikoho ani nenapadli dát do lednice. Víte však, že byste místo krásných čistých brambor měli sáhnout nebo někde sehnat ty, které jsou dobře obaleny hlínou? Proč? Hlína je skvělý konzervant. Dá se odstranit až ve chvíli, kdy budete bramboru potřebovat. Pak už stačí najít studené, suché a temné místo. Totéž by se dalo říci o batátech, dýni či o cibuli.

Do lednice pak přijde téměř vše ostatní. Tedy až na určité druhy. Taková rajčata a papriky by vám moc nepoděkovala. Stejně jako česnek.

Jak skladovat papriky

Mnoho lidé je automaticky vkládá do lednice. Ano, chlad jim svědčí. Ale ne studený. Dejte je na chladné místo v kuchyni. Třeba v nějaké nádobě a přikryjte je utěrkou. Stejně můžete zacházet s rajčaty.

TIP! Pěstování paprik ze semínka pro začátečníky

Jak skladovat okurku

I vy ji vkládáte do šuplíku a pak se divíte, proč je okoralá? My vám tedy prozradíme, že tam nepatří. Pokud už máte tu potřebu a chcete ji mít v lednici, dejte ji na nejvyšší přihrádku. Bude krásně křupavá, a ne gumová jak had, což se v zásuvce stává. Můžete ji ale s čistým svědomím nechat i v pokojové teplotě. Musí však být zajištěn přístup vzduchu a je lepší tmavé místo.

TIP! Pěstování okurek: Jaký způsob je ten nejlepší?

Jak skladovat mrkev

Nejlépe v nějakém sáčku. Je docela jedno, jestli bude z látky, plastu nebo síťky. Hlavně by měl být otevřený. U této zeleniny je dobré, že ji můžete skladovat jak do lednice, tak klidně do spíže. Ovšem také v otevřeném pytlíku, aby vzduch mohl proudit.

Jak skladovat brambory

Zapomeňte na lednici. Ta by brambory proměnila v bláto. Brambory potřebuji sucho, temno a vzduch. Takže ideálně na dno spíže, do sklepa apod. Tam je dejte do bedýnky či otevřeného sáčku. Pozor na vlhkost. Mohly by chytit plíseň. Takže lépe do větrané místnosti.

TIP! Pěstování brambor doma i na zahradě: 9 netradičních způsobů

Jak skladovat květák

Pro květák je skladovací teplota 0°C. Tak mu bude příjemně. U košťálové zeleniny je důležité správné uložení. Tedy postavit na růžici. Ve chvíli, kdy chcete mít jistotu, že o něj nepřijdete, jej můžete nakrájet na jednotlivé kousky a zamrazit. Nic to s ním neudělá. Stejně se můžete chovat třeba k brokolici.

Jak skladovat bylinky

Milujete tu vůni a jak dokážou jídlo skvěle ochutit? V sezoně se dají pěstovat na zahrádce i v truhlíku za oknem, ale co v zimě? Nezoufejte. Buď si je nasekáte a zamrazíte anebo pokud chcete čerstvé, zabalíte je to mokrého ubrousku a dáte do lednice. Vynechte však rozmarýn a tymián, protože ty milují sucho. Naopak to bude svědčit třeba oreganu, pažitce či koriandru.

Bylinky lze místo balení jednoduše umístit do skleničky a tu postavit na polici v lednici. Pak stačí ustřihávat, kolik je aktuálně potřeba. Opět, výjimka, bazalku a mátu do skleničky ano, ale nechat na lince. V chladu rychle hnědnou.

TIP! Jak pěstovat bylinky doma i na zahradě: Návod pro začátečníky

Jak skladovat zeleninu v lednici

Opět platí, že by zelenina měla mít svůj vyhrazený prostor v lednici. Oddělený od ovoce, které by mohlo značně urychlit její zrání a tím ji znehodnotit. Většina zeleniny může normálně do lednice. Jen hlízy do sucha. Nelámejte si s tím příliš hlavu. Tak jak je to vystavené v obchodě, tak to uložte i u vás doma.

TIP! 5 skvělých způsobů: jak uchovat potraviny bez ledničky

Shrnutí – pravidla pro správné skladování

  • První zásada zní, ovoce a zelenina nejsou kamarádi a musí být zvlášť.
  • Svou roli v tom hraje hormon etylen, který odpovídá za zrání potravin.
  • Vždy myslete na to, odkud daný druh pochází, jak se pěstuje a co jej tvoří. To vám pomůže v rozhodování, zda patří do lednice nebo ne.
  • Vždy jde buď o to zajistit sucho a čerstvý vzduch anebo udržet odpovídající hodnotu vlhka.
  • Bylinky můžete konzumovat celoročně. Stačí k tomu sklenice vody.

I Westwing ví, jak moc důležité pro život, je správné stravování. Proto plně podporuje všechny, kteří chtějí přijímat dostatek ovoce a zeleniny. Další rady ohledně skladování, uspořádání kuchyně a spíže či dalších triky najdou registrování uživatelé na webu. Je tam toho spousty, a navíc i rady ohledně zařízení celého domova.

Staňte se našimi členy, stačí se bezplatně připojit k Westwing komunitě.

Mohlo by vás také zajímat: