jak skladovat potraviny v kuchyni

Správné skladování potravin v kuchyni zaručí zachování jejich kvality, poskytne přehled o tom, co máte doma a hlavně pomůže ušetřit vaše peníze i planetu. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, díky kterému čerstvé potraviny neztratí aroma ani vitamíny, vejce ani ovoce se jen tak nezkazí a suché potraviny nenapadnou škůdci. 

Proč je důležité správně skladovat jídlo?

Na první pohled se zdá jednodušší nákup, který jste zrovna přinesli, rozložit do skříněk a do lednice tak, jak vám přijde pod ruku. Nezdržovat se rozdělováním potravin a přemýšlením, co a kam uložit. Uklizená kuchyň ale bude vypadat mnohem lépe a přinese s sebou mnoho benefitů:

  • Méně plýtvání: Víte, že se každoročně vyhodí asi třetina vyprodukovaných potraviny? V obchodech, v restauracích, a nezanedbatelná část i u nás doma. Jen si vzpomeňte, kolikrát se vám stane, že v lednici najdete nahnilé rajče nebo zbytek oběda z minulého týdne s nánosem plísně.
  • Zdravější a chutnější jídlo: Jídlo, které správně skladujete, je pro vás mnohem přínosnější. Zachová si vitamíny, aroma a hlavně jej nenapadnou škůdci, nezkazí se a neohrožuje vaše zdraví.
  • Šetření peněz: Když nebudete neustále vyhazovat zkažené jídlo, ušetříte samozřejmě také peníze. Přehled vám pomůže lépe plánovat, co vařit, podle surovin, které již máte doma.
  • Příjemnější vaření: Až budete vařit, budete přesně vědět, do jaké poličky nebo přihrádky v lednici sáhnout. Vaření díky tomu bude rychlejší, jednodušší a čistější. 

Jak správně skladovat potraviny v kuchyni

Jak skladovat ovoce v kuchyni? A jak zeleninu? Jak skladovat vejce nebo suché potraviny? Pokud dáváte chléb do lednice, vejce skladujete v přihrádce ve dveřích a ovoce se zeleninou máte nesystematicky uložené po celé kuchyni, možná vás překvapí, že děláte velkou chybu. 

Jak skladovat potraviny v lednici

Jistě víte, že do lednice patří čerstvé potraviny. Každá část lednice ale trochu jinak chladí a má rozdílnou vrstvu. Proto je důležité potraviny do lednice uložit správným způsobem. Co do lednice patří?

  • Maso a ryby
  • Sýry a uzeniny
  • Mléčné výrobky
  • Otevřené marmelády
  • Omáčky a dochucovadla
  • Otevřené nebo čerstvé džusy
  • Ovoce, zeleniny, saláty a bylinky
  • Hotové jídlo a zbytky v krabičkách

Některá jídla, která do lednice běžně ukládáme tam ale nepatří:

  • Med v lednici krystalizuje
  • Olivový olej v lednici tuhne
  • Chléb rychleji korá a tvrdne
  • Citrusy a další exotické ovoce
  • Avokádo nechte dozrát na lince
  • Banány v lednici hnědnou dříve
  • Cibule, brambory a sladké brambory
  • Rajčata, která by ztrácela chuť i vitamíny
  • Káva v lednici ztrácí chuť a absorbuje vůně

Jak uspořádat lednici?

  1. V horní části skladujte vše, co je připravené k jídl

    u. Zejména zbytky, předpřipravené obědy a snídaně i mléčné výrobky a uzeniny. Pro mléčné výrobky je ideální druhá polička odshora nebo prostředek lednice, kde je stálá teplota. 

  2. Ve spodní části skladujte syrové maso a ryby.

    Nikdy je neskladujte vedle mléčných výrobků nebo čerstvé zeleniny, předcházíte tak křížové kontaminaci a riziku otravy. Doporučujeme maso vložit do plastové krabičky nebo pod něj položit talíř.

  3. Do šuplíků vespod lednice patří ovoce a zelenina.

    V ideálním případě jsou v lednici šuplíky dva – jeden na ovoce a druhý na zeleninu. V šuplíku se zeleninou se drží vyšší vlhkost, díky které vydrží déle čerstvá. Ovoci naopak vlhkost škodí, výjimkou jsou jahody, kterým je dobře u zeleniny.

  4. Listovou zeleninu a bylinky skladujte také v lednici, zabalte je ale do vlhké utěrky a vložte do plastové krabičky.

    Díky tomu vydrží déle v dobré formě. Když uvidíte, že je nestíháte spotřebovat, rozmixujte je s trochou vody, zmrazte a využijte při vaření.

  5. Jak dlouho vydrží vejce v lednici? Záleží, kde je skladujete.

    Vyhněte se přihrádce ve dvířkách – vejcím nedělají dobře neustálé změny teploty, proto je uložte raději do středu lednice spolu s mléčnými výrobky, tam vydrží i přes měsíc. Do dveří patří různá dochucovadla a omáčky. Jsou výrazně kořeněné, solené nebo slazené a díky tomu mají delší trvanlivost.

Skladování potravin v mrazáku

Některé potraviny lze skladovat i zmražené. Výrazně tím prodloužíte jejich trvanlivost a když je uložíte správně, neztratí přirozenou chuť. Ovoce nebo zelenina mohou ztratit část vitamínů, na druhou stranu ani přes zimu nepřijdete o možnost upéct si sladký koláč s vlastním rybízem.

Chléb nikdy nemrazte vkuse, nakrájejte ho nejdříve na plátky. Poté jej můžete rozmrazovat po plátcích. Některé bylinky můžete mrazit vcelku, do vaření je ale ideální nasekat je na kousky a zmrazit s trochou vody ve tvořítku na led.

Stejně tak naporcujte ovoce a zeleninu podle toho, jak je budete později využívat. Všechny potraviny dobře zabalte a označte datem. Zejména maso, ryby, sýry a další mléčné výrobky. Ani mražené potraviny nemají nekonečnou trvanlivost, ta se liší podle druhu.

  • Maso: 4–12 měsíců
  • Ryby: 2–4 měsíce
  • Máslo: 6–8 měsíců
  • Pečivo: 1–3 měsíce
  • Ovoce: 8–12 měsíců
  • Zeleniny: 6–12 měsíců
  • Tvrdé sýry: 2–4 měsíce
  • Měkké sýry: 5–6 měsíců
  • Hotové jídlo: 3–5 měsíců

Tip: Více zjistíte v článku o uspořádání a skladování potravin v lednici.

Jak skladovat suché potraviny

U suchých potravin je nejdůležitější stálá teplota, sucho, tma a neprodyšná nádoba. Potraviny rozdělte podle typu nebo využití a snažte se mít vše co nejvíce pohromadě. Potraviny, které používáte nejčastěji by měly být nejlépe dostupné.

Suché potraviny můžete nakupovat i do zásoby. Zejména ty, které používáte opravdu často, nebo ty, které vás zachrání, když máte hlad a potřebujete rychle uvařit (například těstoviny, konzervovaná rajčata nebo luštěniny).

  • Neotevřené potraviny nechte v původním obale (pokud je neprodyšný)
  • Používejte průsvitné nádoby, abyste měli přehled o zásobách
  • Nádoby vždy dobře uzavřete, potraviny chráníte před škůdci
  • Na zadní stranu nalepte datum spotřeby z původního obalu

V čem skladovat potraviny v kuchyni

Téměř všem potravinám nejlépe svědčí uzavřené nádoby. Mohou být ze skla, z kvalitního plastu nebo z nerezové oceli. Vyhněte se materiálům, které mohou vstřebat aroma potravin nebo jej naopak uvolnit. Praktické jsou nádoby, do kterých je vidět. Máte tak perfektní přehled o zásobách. 

Pokud budete zařizovat novou kuchyň, upřednostněte šuplíky a další vytahovací systémy. Potraviny tak nezůstanou zapomenuty vzadu ve skříňkách. Menší balení, jako jsou dochucovadla, cukry, koření, přísady na pečení a podobně, skladujte pohromadě v jedné krabičce nebo košíku podle způsobu využití.

Jak dlouho vydrží potraviny

  • Pečivo

Čím světlejší pečivo, tím kratší dobu vydrží. Nadýchané buchty snězte nejpozději druhý den, tmavý kváskový chléb vydrží i týden.

  • Mléčné výrobky

Mléko po otevření vypijte ideálně během tří dnů. Stejně rychle snězte jogurty. Ty ale obvykle můžete jíst i pár dní po datu spotřeby (pokud jsou zavřené). Tvrdé sýry vydrží otevřené delší dobu než měkké.

  • Maso

Čím větší kus masa, tím delší dobu vydrží. Mleté maso spotřebujte ještě ten samý den, nakrájené kousky maximálně do dvou dnů.

  • Ryby

Rybí maso je velmi náchylné ke zkáze. Proto se jej snažte připravit co nejdříve, ideálně hned po zakoupení. To stejné platí o mořských plodech.

  • Vejce

Vejce v lednici vydrží při správném skladování (ne ve dveřích) i přes měsíc. Ve skříňce maximálně dva týdny.

  • Brambory

Při skladování v tmavém a studeném sklepě vydrží až osm měsíců.

  • Suché potraviny

Při skladování v nepropustných nádobách vydrží suché potraviny i několik měsíců. Vždy zkontrolujte datum spotřeby.

  • Konzervované potraviny

Teoreticky konzervované potraviny vydrží i několik let. Nakládaná zelenina přinejmenším několik měsíců. 

Tipy na závěr

Připravili jsme pro vás pár jednoduchých tipů, kterými prodloužíte životnost některých potravin.

  • Chléb nikdy nedávejte do lednice, můžete ale zmrazit plátky
  • Rajčata nechte na lince, v lednici ztrácí chuť, vůni i vitamíny
  • Banány nechte na lince a stopku zabalte do plastové folie
  • Tvrdé nakrojené sýry zabalte do voskovaného ubrousku
  • Bylinky a listovou zeleninu zabalte do papírové utěrky
  • Bazalce se nejlépe daří ve sklenici s vodou na lince
  • Mrkve skladujte v lednici v nádobě s vodou

Potraviny průběžně kontrolujte a alespoň jednou za měsíc projděte všechny skříňky i lednici. Zjistíte tak, jestli se u některých neblíží datum spotřeby a předejdete zbytečnému plýtvání. 

Až budete o víkendu plánovat nákup surovin na další týden, podívejte se, co doma máte a plán podle toho uzpůsobte. Uvidíte, že se vám do kuchyně najednou vše lépe vejde, nenakupujete omylem dvakrát to stejné a suroviny zůstávají čerstvé.

Využijte bezplatné registrace na serveru Westwing a už nikdy nepřijdete o hodnotné tipy nejen z oblasti bydlení. Pravidelně připravujeme inspirativní články i exkluzivní nabídky pro ještě krásnější domov.

Mohlo by se vám také líbit: