jak skladovat potraviny v mrazáku

Skladování potravin a nadbytečných zásob jídla v mrazáku se stává výhodným hned z několika důvodů: šetříte svou peněženku, udržujete naši planetu čistší od bioodpadu a ještě vás mnohdy zásoby zachrání v nouzové situaci, kdy nestíháte vařit a v lednici již nic moc nezbývá. Přinášíme vám praktické tipy, jak uchovávat jídlo v mrazáku správně, prozradíme vám, které obaly na potraviny zvolit a jak dlouho jídlo v mrazáku vydrží. 

Co patří a nepatří do mrazáku?

Existují vůbec potraviny, které by do mrazáku nesměly? Ano, existují. Především horké a teplé potraviny by v mrazáku nadělaly spíše neplechu. Vyhněte se tedy zmrazení čerstvě uvařeného jídla a vyčkejte až zchladne na pokojovou teplotu. 

Do mrazáku také nepatří skleněné láhve s tekutinou, které ještě nebyly otevřené. Zmrzlá tekutina se totiž roztahuje a láhev by mohla snadno prasknout. Vždy je nutné dbát na zásady správného skladování potravin v mrazáku a předejít tak nemilým nehodám. 

Obecně však do mrazáku můžete umístit cokoliv od ovoce a zeleniny, přes maso a vařená jídla až po dezerty či zmrzliny. Některá jídla mohou zmrazením ztratit na chuti a nejlepší jsou čerstvá. Nejedná se však o závadu na jídle, jako spíše o kulinářský zážitek a mrazák potravinám v zásadě nijak neublíží. 

Jak skladovat potraviny v mrazáku: 13 nejlepších tipů 

Myslíte si, že na uchovávání potravin v mrazáku se nedá nic zkazit? Možná máte pravdu, ale rozhodně se toho dá hodně vylepšit! Vyzkoušejte naše tipy a posuňte skladování potravin na vyšší úroveň. 

1. Všechny potraviny musí být zabalené.

I malé množství jídla vždy zabalte do správného obalu. Postačí malá krabička nebo sáček. Nikdy nenechávejte jídlo v mrazáku ležet volně, ztrácíte jeho hodnotu a především aromatické potraviny jako česnek, zázvor nebo cibule by svůj zápach rozprostřely po celém mrazáku. 

2. Do čeho potraviny balit?

Možností existuje spoustu. Velmi oblíbené jsou znovupoužitelné plastové krabičky nejrůznějších velikostí, které se dobře organizují v šuplících mrazáku. Plast se navíc nemá tendenci rozbít. Také nejrůznější sáčky nebo hliníková folie dobře poslouží svému účelu. Obal zvolte vždy podle tvaru a velikosti potraviny, kterou chcete uchovat. 

3. Nebojte se skleněných nádob.

Ani skleněných nádob se nemusíte bát, stačí když v nádobě necháte dostatek prostoru na roztažení zmrzlé vody v potravině. Skvělé jsou také sklenice s plastovým víčkem, které tomuto problému předchází nejlépe. 

4. Mezery mezi potravinami. 

Nechte vzduch v mrazáku cirkulovat a udržujte prostor mezi potravinami. Uvádí se, že nejefektivněji mrazák funguje, pokud je naplněn na 75 %. 

5. Rozložení potravin aneb Kam uložit maso?

Maso, ryby nebo pochutiny jako slanina či vývar snesou velmi nízké teploty. Nejlépe tedy uděláte, když je v mrazáku uložíte do horní nebo spodní zásuvky a dozadu. V těchto místech se drží nejchladnější teploty. 

6. Co doprostřed mrazáku?

Co se zbývajícím místem uprostřed? Zde uložte potraviny, které vyžadují méně chladu, a přesto zůstávají svěží. Mezi takové patří ovoce a zelenina, zmrzlina nebo třeba pečivo. Tyto potraviny ukládejte blízko ke dveřím, kde teplota dosahuje příjemnějších hodnot. 

7. Rozmražené potraviny znovu nemrazte.

Především maso, které plně rozmrzlo, již nikdy nemrazte znovu. Toto pravidlo si však můžete osvojit a dodržovat u všech potravin. Dvakrát nebo vícekrát zmražená potravina totiž výrazně ztrácí svou chuť i výživovou hodnotu. 

8. Vyzkoušejte plastové sáčky na více použití.

Chcete-li se chovat ohleduplně k naší planetě, zvolte plastové sáčky s uzávěrem, které lze používat stále dokola. Skvěle se vymývají a navíc se přizpůsobí tvaru vašich potravinových zásob.

9. Popisujte jednotlivé balíčky potravin.

Mražené potraviny někdy nelze tak dobře rozeznat. Co že to bylo v tomto balíčku? Za pár týdnů si již nevzpomenete. Skvělým řešením se stává lihový fix nebo štítek s datem zmrazení a názvem potraviny. 

10. Vytlačte přebytečný vzduch.

Více místa získáte, když ze zabaleného jídla ještě před uložením do mrazáku vytlačíte všechen přebytečný vzduch. Navíc ochráníte své jídlo před zbytečným vysušováním a změnou barvy.

11. Průběžně kontrolujte zásoby. 

Nepotřebujete pátý balíček kuřecích stehen a desátý pytlík s hráškem. V takovém případě hrozí, že potraviny budete jenom posouvat stále dál do mrazáku, až na ně úplně zapomenete. Jednou za měsíc si projděte všechny zásoby a vyhraďte si jeden šuplík na potraviny, které je již nutné spotřebovat.

12. Seznam na mrazáku vám pomůže.

Stejným způsobem vám také může pomoci seznam potravin přilepený na mrazáku, který vám vždy prozradí, co se skrývá uvnitř. Navíc se nemusíte pokaždé prohrabovat zmrzlými balíčky jídla a následně zahřívat zkřehlé ruce. 

13. Mrazte jídlo včas. 

Vidíte, že banány v ovocné míse již dozrály nebo víte, že další porci polévky již nesníte? Zmrazte své jídlo včas a předejděte zkažení potravin.

Péče o mrazák

Stejně jako lednice i mrazák vyžaduje pravidelnou péči. Nejlépe jednou za dva až tři měsíce nebo podle potřeby i dříve. Ušetříte tak i náklady za elektřinu, jelikož mrazák bude pracovat efektivněji. Jak na to?

  • Vypněte mrazák a vyndejte jej ze zásuvky. 
  • Potraviny dejte do velké mísy nebo na plech a uložte je na nezbytnou dobu do chladu. 
  • Počkejte až se ledy a sníh v mrazáku začnou povolovat. Myslete na to, že z něj pravděpodobně poteče voda a umístěte před dveře savé hadry. 
  • Jakmile lze led snadno odloupnout nebo seškrábnout, pusťte se do toho. Hodit se vám bude kyblík a plastová špachtle. 
  • Prázdný mrazák vymyjte hadříkem. Použijte roztok vody a octu, který skvěle vyčistí šuplíky. 
  • Poté nechte mrazák vyschnout, znovu jej narovnejte a zapněte. 

Nejčastější otázky 

Na závěr jsme si pro vás připravili ještě několik častých otázek a odpovědí na ně. Pojďme rovnou na to.

Jak skladovat maso v mrazáku?

V mrazáku lze skladovat všechny druhy masa od drůbeže až po hovězí či vepřové maso. Nejlépe se ukládá do plastových sáčku, ze kterých vytlačíte přebytek vzduchu a pevně zavážete. Maso ukládejte do nejchladnějších částí mrazáku, jako je horní či spodní šuplík a zadní strana.  

Jak odstranit zápach z mrazáku?

Pokud váš mrazák nepříjemně závání, bude nutné jej celý vyčistit a nechat odmrazit. Poté použijte octový roztok, který skvěle pohlcuje zápach. Podobně vám také poslouží citronová šťáva. 

Jak dlouho uchovávat potraviny v mrazáku?

Každá potravina snese jinou dobu uchování. Pečivo zůstane dobré pouze pár dní až měsíc, u ovoce či zeleniny se jedná o dobu v řádu několika málo měsíců. Maso můžete uchovávat i rok a déle. Pamatujte však, že čím déle jej mrazíte, tím více ztrácí svou původní chuť, a proto doporučujeme konzumovat zásoby jídla průběžně. 

Shrnutí

Potraviny v mrazáku lze skladovat výrazně déle než v lednici a tento způsob se tedy stává skvělou volbou pro uchování přebytků jídla. Zvolte vhodné obaly jako plastové nádoby, pytlíky a sklenice a dbejte na správné uložení do mrazáku. Vaše potraviny díky tomu zůstanou lahodné a svěží. 

Další skvělé tipy a články najdete na našem serveru Westwing. Zaregistrujte se zdarma a získejte skvělé nabídky přímo na míru i nekonečnou inspiraci pro váš krásný domov.