Co pěstovat ve skleníku

Skleník je velkým přínosem, protože vám umožní prodloužit sezónu pro pěstování a vyprodukovat tedy lahodné plodiny i v zimě. Co pěstovat ve skleníku si povíme za chviličku.

Kdy použít skleník k pěstování zeleniny  

Skleník lze používat po většinu roku. Vyhřívané skleníky dokonce umožňují maximální celoroční využití, ale je potřeba zvážit, zda se náklady na vytápění vyplatí. Pomocí skleníku můžete ve své zahradě vytvořit místo, které je o něco teplejší a příznivější i pro náročnější rostliny.

Skleníky chrání před potenciálními škůdci a mohou snížit množství napadení hmyzem. Skleníky jsou také bariérou proti silnému dešti, krupobití a silnému větru. Čtěte dále a dozvíte se, jak na celoroční pěstování ve skleníku. Začneme ale postupně….

Co pěstovat ve skleníku na jaře

Až po dlouhé zimě konečně dorazí teplejší počasí, je čas naplánovat, co pěstovat ve skleníku na jaře. Zasejte odolné rostliny, jako je růžičková kapusta, zelí, celer, pórek, hlávkový salát, cibule a hrášek. Vyhřívání pomůže zajistit klíčení.

Ve vyhřívaných sklenících lze také v tomto období zasít rajčata a papriky. V polovině jara vypěstujte rychle rostoucí rostliny, jako jsou cukety, tykve a dýně. Kupte si také připravené rostliny paprik a rajčat. Zasít do skleníku můžete i bazalku určenou pro pěstování v interiéru.

Co pěstovat ve skleníku v létě

A co pěstovat ve skleníku v létě? Letní skleník je vhodný pro pěstování mnoha plodin odolných vůči teplu. Mnoho druhů bylin vzkvétá v horkých a suchých podmínkách, takže jsou ideální pro letní skleníkové prostředí. Mezi zaléváním je nechte vyschnout, ale dávejte pozor, aby nedošlo k jejich přehřátí.

Vyzkoušejte rozmarýn, levanduli, šalvěj, oregano, tymián, majoránku, mátu, bazalku, petržel a pažitku. I melounům se daří v teplejších podmínkách. Mohou být pěstovány v letních sklenících, a přestože zpočátku vyžadují málo místa, můžete snadno rozšířit jejich pěstitelskou plochu.

Pěstování ve skleníku na podzim

Až získáte ve skleníku více místa, ideálně v říjnu a v listopadu, začněte vysévat zeleninu, která bude připravena pro časnou jarní sklizeň. Ze salátů je to například polníček a špenát. Dále zasejte listovou petržel nebo třeba kerblík.

Nezapomínejte ani na vysazení vlastních sazenic květáku, hlávkové kapusty nebo kedlubny. Tím získáte před pěstiteli náskok a můžete sklízet už brzy na jaře.

Co pěstovat ve skleníku v zimě 

A co pěstovat ve skleníku v zimě? V zimě můžete do skleníku umístit okrasné dřeviny v kontejnerech, trvalky i cibuloviny. I čínské zelí v truhlících lze ve skleníku uchovávat, pouze však v případě, že není příliš tuhá zima. Například celer můžeme vysadit ideálně na konci ledna a papriku již v polovině tohoto měsíce, ta však potřebuje vytápěný typ skleníku. V nevytápěném sadíme až o měsíc později. Začátkem března vyséváme papriky jako přípravu pro následnou květnovou výsadbu ven. V zimě, a to nejlépe v únoru si můžeme předpěstovat i další rostliny jako ředkvičky, salát, celer, brokolice, lilek a cibule.

Celoroční pěstování ve skleníku

A jak používat skleník pěstování zeleniny po celý rok? Postupujte dle následujících kroků a sklízejte celoroční chutnou úrodu.

1. Plánování

  • Změřte plochu pro pěstování ve vašem skleníku. Zkontrolujte, zda máte prostor na rozmístění všech letních skleníkových plodin, které plánujete pěstovat.

2. Výsev osiva ve skleníku

  • Používejte čisté nádoby, osivo bez rašeliny nebo víceúčelový kompost
  • Postupujte podle pokynů na obalu osiva
  • Semena budou nejlépe klíčit na slunném parapetu uvnitř nebo na vyhřívaném místě ve skleníku (mějte na paměti, že v chladném počasí, v nevytápěných sklenících můžete bojovat s udržováním dostatečně vysokých teplot)

3. Ať rostou!

  • Jakmile klíčky vyklíčí, budou muset růst dále na světle a bez mrazu; nevytápěný skleník nemusí být do dubna dostatečně teplý. Pozor na to.
  • Zvažte vytápění alespoň oddělené části skleníku, abyste vytvořili vhodné prostředí pro pěstování náročných rostlin.
  • Sledujte předpověď počasí a buďte připraveni chránit mladé rostliny speciálním rounem za mrazivých nocí nebo v případě potřeby zajistěte doplňkové vytápění.

4. Výsadba

  • Sázejte rostliny i do speciálních kontejnerů  nebo pěstovacích pytlů
  • Zajistěte, aby měly popínavé rostliny, jako jsou okurky a melouny , dostatečnou oporu a svazujte rajčata pomocí provázků nebo tyčí.

5. Letní údržba

  • Kontrolujte denně zalévání nebo instalujte zavlažování; nerovnoměrné zalévání může mít za následek problémy, jako je třeba hniloba květu na rajčatech.
  • Větrejte skleníky v teplých dnech otevřením dveří a pomocí větracích otvorů; ideální je však automatické větrání.
  • U okurek milujících teplo mohou být větrací otvory zavřené, ale vlhkost musí být zvýšena. Alternativně oddělte část skleníku rounem nebo čirým plastem.
  • Zavěste žluté lepkavé pasti, abyste včas rozpoznali škůdce.

6. Zimní údržba

  • Udržujte vše čisté.
  • Izolujte – bublinková fólie je dostatečná pro mnoho konstrukcí.
  • Ve vytápěných sklenících zajistěte, aby termostat pracoval na udržování minimální noční teploty.
  • Investujte do teploměru pro monitorování podmínek

10 nejlepších zelenin na pěstování  

Některá zelenina v našich podmínkách nejlépe prospívá venku. Jiné odrůdy se však vyvinuly v teplejším podnebí nebo byly vyvinuty tak, aby se jim dařilo ve skleníkovém prostředí. Abychom vám při příštím pěstování pomohli určit, kde pěstovat každou ze svých oblíbených plodin, zde je shrnutí našich deseti nejlepších druhů zeleniny, které se běžně pěstují ve sklenících.

1. Papriky

Protože téměř všechny odrůdy papriky se přirozeně vyskytují v teplejším podnebí, jsou ideálním kandidátem na pěstování ve skleníku. Chilli a Jalapenos jsou populární volbou, protože jsou vynikající pro přípravu pokrmů, aniž by ve skleníku zabíraly obrovské množství místa.

Vzhledem k tomu, že papriky potřebují minimální noční teplotu asi 13 stupňů Celsia, je velmi riskantní mít je venku v našich podmínkách. Dokonce i v nevytápěném skleníku stačí teplota vytvořená přístřeškem a stěnami, aby udržely papriky prospívající po mnohem delší dobu.

2. Rajčata

Některá rajčata se nejlépe pěstují venku, ale pokud najdete odrůdu vhodnou pro skleníkové prostředí, budete schopni sklízet krásnou úrodu mnohem delší dobu. A s mnohem menším množstvím škůdců! Nejlepší odrůdy jsou ty, které rostou většinou vzhůru, protože ušetříte spoustu prostoru.

3. Okurky

Okurkám se dobře daří v zemi, v pěstitelských pytlích nebo dokonce v květináčích! Existuje spousta odrůd, z nichž si můžete vybrat, některým se daří lépe uvnitř a jiným venku, takže si vyberte podle toho, kam je plánujete umístit.

4. Kořenová zelenina

I když je pravda, že kořenová zelenina, jako je mrkev a brambory, může v našich podmínkách růst docela dobře, pěstování ve skleníku znamená, že můžete vysadit uprostřed zimy pro sklizeň v polovině jara a dokonce udržet produkci v provozu až do podzimu. Také řepa je univerzální zelenina pro vaření a pečení a může být pěstována po celý rok ve vhodném skleníku.

5. Brokolice

Je snadné ji pěstovat, roste velmi rychle a je super zdravá. Vyzkoušejte různé odrůdy brokolice, ale mějte na paměti, že mohou dorůst mnohem větší než to, co běžně vidíte v obchodě – až do výšky 60 cm a průměru 15 cm.

6. Kukuřice cukrová

Kukuřice cukrová, stejně jako každá sladká zelenina, chutná nejlépe, když je čerstvá. Pokud ji pěstujete ve skleníku, budete mít přístup k čerstvé, sladké a lahodné kukuřici. Můžete pěstovat miniaturní odrůdu, abyste ušetřili místo – některé odrůdy také produkují až šest klasů na rostlinu. Kukuřice cukrová může být v našich podmínkách úspěšně pěstována i venku. Začněte rostliny pěstovat uvnitř a přemístěte je, až budou připraveny.

7. Dýně

Dýně je originální plodinou pro vaše pěstování ve skleníku. Dodává se v široké škále velikostí, tvarů a chutí, takže si můžete vyzkoušet spoustu z nich a najít si své oblíbence. Odrůdy dýně jsou vynikající volbou pro začátečníky i odborníky.

8. Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je skvělé jídlo. Pokud vůči ní tedy nechováte averzi. Tato zelenina pochází z Belgie a je to přímo super zdravá zelenina a jako bonus má vynikající chuť! Dobře se jí daří i v chladnějším počasí. Kapusty jsou skvělé pro sklizeň v zimních měsících, kdy zásoby některých druhů zeleniny klesají. Dokonce je můžete sklízet i poté, co prošli mrazem a stále jsou skvělé!

9. Salát

Salát může být skvělým oživením, protože rychle roste, je velký a krásně zelený. Navíc je lahodnou součástí téměř jakéhokoli jídla! Pokud jej pěstujete ve skleníku, měli byste být schopni sklízet po celý rok. Vyberte si pár svých oblíbených odrůd a vyzkoušejte, který bude pro vás nejlepší.

10. Hrášek

Některým odrůdám hrášku se daří nejlépe venku, zatímco jiné jsou vhodné pro pěstování právě ve skleníku. Vylaďte jídlo k dokonalosti a vypěstujte si čerstvý hrášek z vlastní zásoby, který se stane hvězdou vašich pokrmů. Vyzkoušejte různé druhy, jako je cukrový hrášek nebo třeba trpasličí hrášek.

Možná vás také budou zajímat tyto články:

Věříme, že jste získali všechny potřebné informace k pěstování ve skleníku. Líbí se vám naše tipy? Využijte bezplatné registrace na serveru Westwing a nenechte si ujít další užitečné tipy na naše exkluzivní nabídky, díky kterým bude váš domov ještě krásnější.