Italské prázdniny: 3 recepty ze slunné Itálie

Itálie je země, kterou je těžké si nezamilovat. Turisté si pochvalují především výborná italská jídla – jednoduchá ale zároveň pestrá a vždy připravovaná z těch nejkvalitnějších přírodních ingrediencí. Redakce Westwingu se také vydala na kulinářskou cestu po Itálii! Od Ligurie, přes Toskánsko, po Sicílii – ukážeme vám 3 recepty na italské speciality. Připojte se k nám a připravte si tato výjimečná italská jídla v pohodlí vašeho domova!

włoskie danie na obiad

Italské prázdniny – lehký oběd v Ligurii

Zastávka číslo 1, Ligurie —Trofie al pesto

Seznamte se s tradičním italským jídlem, které pochází z regionu Tigullio (poblíž Chiavari, Lavagny, Portofina a Rapalla) a je uznávané jako kulinářskou vizitka Ligurie. Mezi ingrediencemi tohoto jídla najdete dvě největší hvězdy ligurské kuchyně – trofie a pesto. Těstoviny trofie jsou známé již z dob křížových výprav a připomínají tenké vřetenovité nudle. Jejích název je odvozen od slova „strufuggia”, což znamená „třít”, „potírat”. Traduje se totiž, že tyto těstoviny byly objeveny čirou náhodou, když si ženy v kuchyni mnuly ruce zašpiněné od mouky a vody. Finální recept na tyto těstoviny z vody a mouky, vznikl v kouzelném přímořském městečku Recco. Obyvatelé Janova znají trochu jinou verzi této legendy. Názvem „trofie” zde označují druh gnocchi z brambor a chleba. V minulosti to byla potravina spíše pro chudší ligurské vrstvy, ale po přidání aromatických bylinek a koření, se toto jídlo začalo objevovat jako předkrm na stolech bohatých aristokratů. Pesto z bazalky je druhou nejdůležitější složkou tohoto jídla a svůj původ má v pikantní, česnekovo-octové omáčce aggiada, jež byla velmi oblíbená již v dobách námořních republik. Pesto v dnešní podobě známe od XIX. století.

Westwing-wloskie-danie-z-makaronem-trofie

 

Příprava: 

Umyjte a osušte bazalku. Do hmoždíře vložte několik lístků a důkladně je rozdrťte. Postupně přidávejte další listy. Do drcené hmoty přidávejte také piniové oříšky (vždy několik najednou). Vsypte také česnek nakrájený na drobné plátky a špetku hrubozrnné soli. Přidejte sýr a trošku olivového oleje. Všechny ingredience důkladně promíchejte, až získáte pevnou homogenní hmotu. Mezitím, do předem připravené vařící osolené vody, vhoďte těstoviny. Do vařících se těstovin přidejte lžíci pesta, aby získaly lehce krémovou příchuť. Uvařené těstoviny slijte, smíchejte je s omáčkou a pak je přizdobte několika lístky bazalky a strouhaným sýrem.

jadalnia w włoskim stylu


Jak prostřít stůl
Zvolte jednoduchý, plátěný ubrus, ubrousky lemované bílou krajkou a čtverhranné sklenice. Uprostřed stolu umístěte dekoraci z listů bazalky a piniových oříšků.

Italské prázdniny – oběd v Toskánsku

Zastávka číslo 2, Toskánsko — Caciucco alla livornese

Na pobřeží nastal čas oběda. Caciucco, italské jídlo, spojované s městy Livorno a Viareggio, obsahuje skutečnou směsici mořských chutí. Existuje mnoho teorií týkajících se jeho původu. Někteří ho spojují s tradiční toskánskou kuchyní místních rybářů, kteří poskytli recept místním obchodníkům původem z Dálného východu. Ti toto jídlo pojmenovali ze španělštiny „cachuco”. Místní legenda vypráví o chudé ženě, která žebrala se svými dětmi v okolí přístavu v Livorno a uvařila první caciucco z ryb, které obdržela od tamních rybářů. Dnes je to vyhlášená toskánská pochoutka, která se podává snad ve všech zdejších přímořských letoviscích. Rybí polévka z Livorno je také symbolem různorodosti regionu, ve kterém vedle sebe žili představitelé mnoha národů, např.: Židé, Aramejci, Řekové, Levantinci, Italové a Portugalci.

przepis-na-caciucco-z-wloch2

Příprava: 

Všechny ryby pečlivě umyjte a očistěte. Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibulku, celerovou nať, nakrájenou pálivou papriku a dva stroužky česneku. Přidejte chobotnici a sépii. Smažte 2-3 minuty, pak přidejte skleničku bílého vína a počkejte, až se vypaří. Přimíchejte nakrájená rajčata zbavená semínek. Ztlumte plamen a vařte zhruba 50 minut. Přidejte sépii a ropušnici a vařte dalších 10 minut. Přidejte korýše (v celku), lžíci petržele a 2 sklenice studené vody. Vařte dalších 5 minut, osolte a opepřete. Chleba natřete česnekem a olivovým olejem a opečte v troubě rozehřáté na  180°C.

nakrycie na włoską kolację


Jak prostřít stůl
Vsaďte na jemné barvy. Červená polévka se bude dobře vyjímat na pozadí pastelových látek, v kombinaci s tradičním jídelním servisem a dřevěnými doplňky.

Italské prázdniny – sicilský dezert

Zastávka číslo 3, Sicílie – kávová granita se šlehačkou

„Mezza con panna” — tak říkají slavné mražené kávě občané Messiny, městečka ze kterého pochází. Dějiny tohoto výjimečného dezertu, označovaného jako regionální poklad, sahají do dob arabské nadvlády. Předchůdcem granity byl občerstvující šerbet, do kterého se přidával sníh z úbočí Etny. Granita v Messině vděčí za svou výjimečnou chuť pečlivě zvolenému spojení espressa se šlehačkou. Kromě samotné receptury je také velmi důležitý espresovač  – originální neapolský, který umožní uvolnit skutečné aroma espressa – ani příliš hořké, ani příliš sladké.

Westwing-granita-kawowa-prosty-przepis

Příprava:

Připravte 500 ml espressa a nechte kávu vychladnout. Přelijte kávu do misky a oslaďte ji cukrem. Přidejte vlažnou vodu. Mixturu umístěte na 2-3 hodiny do mrazničky a každých 30 minut ji lehce promíchejte. Mezitím si v misce připravte studenou smetanu ke šlehání a pečlivě ji našlehejte. Přidávejte moučkový cukr, až smetana hezky ztuhne. Vlijte granitu do sklenic a přizdobte šlehačkou.

włoska kuchnia krok po kroku

 

Jak prostřít stůl

Zvolte světlé barvy a dekorujte vše několika stříbrnými a zlatými prvky. Důležitá je klasická elegance!

Fotografie: Westwing

Dagmar Ferova

Používáte již aplikaci Westwing?

Stáhnout
Stáhnout