Vzpomínka na léto: 3 recepty s chutí léta

Hřejivých slunečních paprsků je stále méně, dny se krátí a podzim již pomalu klepe na dveře. Také se vám stýská po prázdninové atmosféře? Připravte si jeden z našich svěžích receptů a připomeňte si, jak chutná léto!

Šašlik s krevetami a marinovanými olivami

(pro 4 osoby)

westwing-przepisy-na-lato-2

Složení:

Marinované olivy:

  • 250 g zelených oliv plněných červenou paprikou
  • 250 g černých vypeckovaných oliv
  • 1 limetka
  • 1 citrón
  • hrst čerstvé natě petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička medu

Krevety:

  • 3 lžičky olivového oleje
  • ½ citrónu (šťáva včetně kůry)
  • 1 špetka mletých chilli papriček
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 12 velkých očištěných krevet

K tomu: čtvrtky citrónu

Způsob přípravy:

Sceďte olivy. Pečlivě omyjte limetku a citrón, a osušte je. Nastrouhejte citrónovou kůru a vytlačte šťávu. Opláchněte petržel, osušte ji a nadrobno nakrájejte. Oloupejte česnek a slisujte jej. V misce smíchejte dvě lžičky citrónové šťávy s citrónovou kůrkou, olivovým olejem, oreganem, česnekem a medem. Přidejte olivy, promíchejte a nechte odležet celou noc.

Smíchejte olivový olej s citrónovou šťávou, citrónovou kůrkou, chilli a kmínem. Omyjte krevety, dejte je do misky a smíchejte s marinádou. Přikryjte potravinovou fólii a nechte hodinu v chladničce. Krevety smažíme dozlatova na pánvi 2-4 minuty. Napíchněte krevety na špejle střídavě s olivami a podávejte s čtvrtkami citrónu.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem, krutony a čerstvými bylinkami

(pro 4 osoby)

westwing-przepisy-na-lato-3

Složení:

  • 4 – 5 malých bulev červené řepy
  • hrst lístků mizuny
  • hrst šťovíku
  • 3 krajíce toustového chleba
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného křenu
  • 4 kousky kozího sýra (60 g každý)

Způsob přípravy:

Předehřejte troubu na 180°C. Omyjte červenou řepu. Každý kus zabalte do alobalu a pečte v troubě zhruba 50 minut. Vytáhněte z trouby, rozbalte alobal a počkejte, až zchladnou. Pak červenou řepu nakrájejte na tenké plátky.

Omyjte mizunu spolu se šťovíkem. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a ty pak osmahněte na pánvi, až budou křupavé. Krutony osolte a opepřete.

Plátky červené řepy položte na talíře. Dochuťte olivovým olejem, citrónovou šťávou a přidejte křen. Uprostřed carpaccia z červené řepy položíme salát a kozí sýr. Posypeme krutony.

Grilovaná cuketa se sýrem feta, mátou a balzámovým octem

(pro 4 osoby)

westwing-przepisy-na-lato-1

Složení:

  • 3 žluté cukety
  • 3 zelené cukety
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 120 g sýru feta
  • hrst lístků máty
  • 3 lžičky balzámového octa
  • ½ lžičky hořčice
  • 1 lžičky cukru

Způsob přípravy:

Omyjte cukety a nakrájejte je na podélné plátky. Pokapejte cukety 3-4 lžičkami olivového oleje a osmáhněte je z obou stran na pánvi nebo je ugrilujte. Dochuťte solí a pepřem. Rozdrťte sýr feta. Omyjte lístky máty a nakrájejte je na proužky. Smíchejte balzámový ocet s hořčicí, cukrem a zbytkem olivového oleje. Dejte plátky cukety na talíře, posypte sýrem feta a mátou, a pak přidejte dressing.

Dobrou chuť!

Fotografie: Stockfood

Dagmar Ferova

Používáte již aplikaci Westwing?

Stáhnout
Stáhnout
Offline