Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Hrnce Rádce Westwing

Hrnce a nádobí existuje asi tak dlouho jako lidstvo samo. Kromě květináčů nebo nočníků mají hrnce na vaření důležité místo v našem každodenním životě a kvůli otázce, jakou koupit sadu nádobí, někteří z nás měli zajisté bezesnou noc.

Jaký hrnec je vhodný pro který sporák? Se kterým hrncem se vaří nejlépe? A které by měly být v každé kuchyni? Potřebujeme komplexní nádobí, vícedílné a za vysokou cenu? Všechny tyto otázky, je důležité mít na paměti. Protože existuje mnoho různých hrnců z různých materiálů, které byste měli vzít pod lupu, ještě před nákupem do své vlastní kuchyně a k vlastnímu vaření, tak aby nikdo nebyl následně zklamán.

Který hrnec pro který sporák?

Za prvé je samozřejmě důležité vědět, jaký sporák vlastníme: elektrický sporák je nejjednodušší řešení, protože keramické varné desky jsou elektricky vyhřívané a teplo je pak jednoduše přeneseno na hrnec. Dokonalý partner je proto ocel, která se také snadno čistí. Nicméně protože nerezová ocel nemá zvláště vysokou tepelnou vodivost, některé se také nabízejí s takzvaným sendvičovým dnem – s dalšími vrstvami hliníku nebo mědi, tak dokonale uchováte teplo. Ty pak potřebují o něco málo více času, než se zahřejí, ale pak udržují obzvláště jednotné a stabilní teplo, které zabraňuje nerovnoměrnému vaření. Dobrým doplňkem, na smažení, je pánev potažená teflonem, s níž nepotřebujete tolik oleje či tuku a následně se velice dobře čistí. Pro pečení v troubě jsou perfektní menší a větší pánve a velký hrnec.

Plynový sporák v kontrastu s tím vaří s plynovým plamenem a pravým ohněm. Nicméně většina obvyklých hrnců se na toto zatížení hodí, s výjimkou ze skla. Mnoho profesionálních kuchařů vaří zapřisáhle na plynovém sporáku, protože mají lepší kontrolu nad změnou teploty. Ideálním partnerem pro plynové sporáky jsou měděné nádoby, které porážejí všechny ostatní z hlediska tepelné vodivosti a poskytují vynikající výsledky – pokud s nimi umíte zacházet. Jsou také velmi hygienické, protože bakterie se nemůžou přichytit na měď. Měděné pánve mají mírně nerovný povrch, což není ideální pro elektrické sporáky. Je také vhodné, měděné hrnce s rukojetí a nenechávat na nich zbytky jídla. Také je lepší pořídit si raději tenkostěnné hrnce, takže můžete pak těžit z přímého tepla plynového plamene. Výrobky se sendvičovým dnem jsou zde spíše překážkou.

Indukční vařič vyžaduje speciální hrnce, které generují teplo skrze magnetické síly železa. Zde opět platí, že většina hrnců z nerezové oceli jsou v podstatě schopné vařit na indukci, ale často nejsou příliš efektivní, takže je lepší si koupit vybavení vhodné přímo na indukci. Měděné pánve nejsou vhodné pro tento typ sporáku.

Široce používané jsou rovněž z hliníku, smaltu, nebo litiny. Zatímco hliníkové jsou také dobrými vodiči tepla, odmítají někteří jedinci tento druh z důvodu možných zdravotních rizik. Smalt je glazurované sklo, což je druh keramického materiálu, který se přidá do ocelového hrnce tak, aby nekorodovalo. Jsou extrémně odolné, ale mají tendenci se pálit. Litinové, obvykle ve formě mísy, dávají pěkné teplo, ale jsou velmi masivní a těžké. Vzhledem k tomu, že železo inklinuje ke rzi, je čištění často obtížné nebo nehygienické. Rovněž v nich nesmí být uchovávány zbytky jídla.

Hrnce všeobecně: Několik nákupních tipů

Když vezmete v úvahu tyto body, při nákupu nových pánví nebo hrnců, pak jste již mnoho vyhráli. Nicméně, stále existuje několik maličkostí, které je třeba mít na paměti. Takže byste se měli ujistit, že třeba poklička dobře sedí, jinak by Vám mohla voda přetékat a zbytečné by unikala energie. Také populární jsou skleněné pokličky, zejména pro vaření rýže nebo jiných potravin, které jsou časově kritické, ale není možné zvednout pokličku a podívat se dovnitř. Někteří dávají přednost hrnci nebo pekáči se skleněným víkem, obzvláště pokud je třeba zkontrolovat stav bez otevření trouby a tak zamezíme únikům tepla. Jiní tento materiál odmítají, protože sklo má nízkou tepelnou vodivost. Kromě toho se sklo snadno poruší a musí být rovněž uzavřeno, protože poskytuje prostor pro bakterie.

Kdo o sobě ale ví, že někdy zachází bezmyšlenkovitě v kuchyni s nádobím, bude pro něj lepší, když hrnec bude opatřen úchyty z plastu nebo obdobného materiálu, takže se pak nemusí bát, že si spálí prsty. Když máte měděné, hliníkové, litinové hrnce nebo pánve potažené teflonem je také vhodnější nádobí ze dřeva nebo umělé hmoty, se kterými můžete míchat, nebo obracet potraviny bez poškození povrchu.

Které hrnce člověk potřebuje?

Pro běžné kuchyňské vaření obvykle obsahuje sada více nádobí, několik malých hrnců, několik středních a jeden velký, na polévky a vývary, doplněné velkou a malou nepřilnavou pánví na smažení vajec, steaků nebo rybích prstů. Kdo tedy vlastní ještě pánev na smažení či dušení, může vykouzlit úžasné dobroty. Dodatečné příslušenství je také tlakový hrnec, na vaření potravin, za pomoci vysokého tlaku a tepla (například brambory, ale také pro konzervaci), hrnec na dušení nebo hliněný, nebo wok pro asijské pochoutky.

Čištění hrnců

S hrnci z nerezové oceli můžete skutečně dělat cokoliv, ať už drátěnkou nebo je dát do myčky nádobí. Co je všeobecně známo, že člověk by neměl drhnout teflonově potažené, protože jinak dojde k poškození povlaku. Litinové se čistí hadříkem nebo houbičkou a trochou vody a vyhlazují se nebo ještě lépe pomocí jedlého oleje. Měděné často inklinují k oxidaci, a proto by neměly zůstat dlouho mokré. Se směsicí soli, hořčice, mouky a octa dostanete přirozeného způsobu čištění od usazenin a hrnec tím ještě ochráníte. Pokud se smaltovaný hrnec beznadějně připálil, naplňte jej vodou a vařte společně s tabletou do myčky. Po ochlazení kapalina ztuhne a nečistoty s ní a problém může být vyřešen poměrně snadno.

Známí výrobci dobrých kousků jsou Silit, Fissler, WMF nebo Beem. Přineste svůj snový hrnec do kuchyně, pro jednoduché, efektivní a kreativní vaření!

Nadcházející kampaně