Bezplatné vrácení zboží
100 dní na vrácení zboží
Základní pravidla stolování

Čeká vás pracovní pohovor při obědě, důležitá schůzka se zákazníkem nebo vás přítel pozval na luxusní večeři? Aby při události nevznikla trapná situace, zopakujte si základní pravidla etikety u stolu.

Kdy a proč je etiketa stolování důležitá

Základní pravidla stolování neboli etiketu stolování bychom měli v ideálním případě dodržovat vždy – nejen v luxusní restauraci, ale i při rodinné večeři. Na vhodné vystupování u stolu byste si ale měli dát pozor zejména:

  • V lepší restauraci
  • Při pracovním pohovoru
  • Na jednání se zákazníkem
  • Když vás někdo pozve na schůzku
  • Na slavnostní hostině (například na svatbě)

Proč je etiketa stolování důležitá? Vyhnete se nechtěným trapasům a nebudete sebe, svého hostitele ani číšníky uvádět do rozpaků. Například u pohovoru s obědem nebo na schůzce s klientem vás může nevhodné chování stát místo či obchod. 

Správné stolování můžete trénovat doma s rodinou. Z běžné večeře se tak stane jedinečná událost. Z pravidel se stanou návyky a slavnostní večeři si příště náležitě užijete. 

Tipy: Základní pravidla stolování

Ať už jste na straně hosta nebo hostitele, tyto zásady se vám budou hodit při každé slavnostnější večeři nebo obědě. Všechna vychází ze základních pravidel etikety a většinou není potřeba učit se je nazpaměť. 

Jak prostřít stůl

Pozvali jste na večeři důležité hosty, pustili jste se do prostírání a nevíte, jak vedle sebe rozestavit skleničky, kolik připravit talířů a příborů nebo jestli se hodí ubrus, prostírání a běhoun? 

Při slavnostní hostině se zpravidla používají ubrusy, které mohou být doplněné běhounem či praktickým prostíráním. Pokud pořádáte hostinu v uvolněném boho či rustikálním stylu, můžete nechat odhalené dřevěné stoly, rozhodně ale využijte běhoun.

Doprostřed stolu se hodí jako ozdoba kytice. Lze nechat uvázat květinu speciálně na stůl, můžete ale využít i klasickou květinu ve váze – nesmí ale bránit ve výhledu na druhou stranu stolu. Stejné pravidlo platí i pro svíčky, rozestavte je tak, aby nepřekážely.

Jaké nádobí a sklo patří na stůl

  • Na stole leží po celou dobu tzv. klubový talíř s ubrouskem, na který se pokládají další chody vždy na čerstvých talířích (případně další prázdný talíř připravený na servírování u stolu)
  • Vidličky patří na levou stranu, nůž a lžíce vpravo a nad talířem je nejdříve moučníková vidlička hroty směrem doprava, poté v opačném směru dezertní lžička 
  • Příbory skládejte tak, aby první byl ten k prvnímu chodu na vnější straně a postupně se strávníci propracovávali k talíři – nikdy ne více než tři kusy vedle sebe
  • Na stole by měly být připravené maximálně tři sklenice – na vodu, červené a bílé víno

Usednutí ke stolu

Do restaurace vchází muž a až poté žena. Jde o starou tradici, kdy muž ženu chránil před případnou bitkou, která mohla uvnitř probíhat. Do restaurace byste ideálně měli přijít všichni společně, usazování tak zjednodušíte. 

Nehledejte sami stůl, ale počkejte u vchodu, než si vás všimne číšník či uvaděč. Sdělte mu jméno, na které máte rezervaci, případně počet hostů, pro které je třeba najít stůl. Číšník vám ukáže stůl, ke kterému vás může také usadit. Číšník či muži pomáhají dámě usednout a až poté si sedají muži.

Tip: Na větších oslavách vždy zjistěte, jestli je u stolu zasedací pořádek, než si začnete hledat místo.

Přípitek  

  • Když někdo pronese přípitek na vaši počest, poděkujte, ale k pití se nepřidávejte
  • K ťukání se používá pouze víno a sekt, ostatní sklenice pouze pozvedněte
  • Při připíjení držte sklenici za stopku a vždy se dívejte do očí

Správné používání příborů

Na slavnostní večeři vás pravděpodobně čeká více než jeden chod. Z toho důvodu bude vedle tzv. klubového talíře (který na stole zůstává po celou dobu hostiny) hned několik párů příborů.

Jako první sáhněte po tom, který je od talíře nejdál a postupně se propracujte až k nejbližšímu příboru. Hostitel vás může vyzvat, abyste si některý z příborů ponechali na další chod. Pokud bude příborů potřeba více, hostitel či číšník další přinese spolu s daným chodem.

Jak položit příbor po jídle

Pomocí příborů můžete dát najevo, jak vám jídlo chutná, že už dál jíst nebudete nebo že chcete přidat. Jak na to?

  • Pauza od jídla: Odložte příbor na talíř hrotem a ostřím k sobě, ale rukojeťmi od sebe tak, aby se nekřížily (do tvaru písmene A)
  • Dojedeno: Když dojíte, příbory složte napříč talířem vedle sebe
  • Jídlo vám chutnalo: Jestli chcete dát najevo, že vám jídlo chutnalo, odložte příbor výše zmíněným způsobem, ale vodorovně před sebe
  • Jídlo vám nechutnalo: Nespokojenost dáte najevo, když talíř odložíte zkříženými hroty s ostřím směrem k sobě a rukojeťmi směrem od sebe (do tvaru písmene V)
  • Žádost o přídavek: Položte příbor na talíř s překřížením s co nejvíce otevřenými rukojeťmi 

Jak se chovat u stolu

  • Začněte jíst, až když je obsloužený celý stůl
  • Pečivo nikdy neukusujte, ale ulamujte jej a vkládejte kousky do úst
  • Párátko použijte v soukromí na toaletě, nikoliv u stolu za ubrouskem
  • U stolu si vypněte mobilní telefon a nechte jej v kapse nebo v kabele 
  • Látkový ubrousek položte na kolena – ženy přeložený, muži rozprostřený
  • Papírový ubrousek po dobu jídla odkládejte nalevo od talíře, po jídle složte na něj
  • Do látkového ubrousku si můžete otřít ústa, po jídle jej odložte tak, aby skvrny nebyly vidět
  • Když vám upadne kousek jídla pod stůl, nezvedejte jej, ale dělejte, jako kdyby se nic nestalo
  • Sklenice držte vždy co nejníže, ty na víno za stopku (sklenici s červeným vínem můžete držet i výše)
  • Seďte narovnaní, při jídle se neopírejte, ani neodkládejte lokty na stůl a nestrkejte jimi do hostů vedle vás

Využijte bezplatnou registraci na serveru Westwing a nenechte si ujít další tipy a inspirace od naší redakce. Pravidelně vám také přinášíme exkluzivní nabídky pro ještě krásnější domov.