Mramorová deska v kuchyni

Mramorové desky na pracovní ploše v kuchyni získávají na oblibě. Proč tomu tak je? A existují i nevýhody použití mramoru do kuchyně? Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše důležité. Připravili jsme pro vás i inspiraci, jak mramorová deska v kuchyni může vypadat.

Mramor: co to je za materiál a jaké jsou jeho vlastnosti?

Mramor je přírodní materiál, který vznikl transformací vápenců pod vlivem vysokých teplot nebo tlaku. Je oblíbený již od starověku, kdy se používal jako cenný stavební, sochařský a architektonický materiál.

Kamenné kuchyňské desky jsou hygienické, odolné vůči oděru i teplu a nevyžadují náročnou péči. Konkrétně mramor je choulostivější než například žula, proto bývá doporučován spíše jako dekorativní prvek, je ale možné použít ochranou vrstvu a využít jeho krásu na plno.

Mramor v kuchyni: Výhody a nevýhody

Mramor, jakožto přírodní materiál, vypadá vždy trochu jinak. Díky tomu bude vzhled vaší kuchyně skutečně originální. Mramorový povrch se skvěle hodí do luxusní kuchyně i do glamour stylu.

Mezi kladné vlastnosti, které v kuchyni využijete, patří snášenlivost tepla. Bez nejmenšího problému odolá teplotám kolem 150 °C. Horší je to s tvorbou skvrn. Mramor je porézní a absorbuje tekutiny. Může tak být problém se zbarvením od některých potravin. Vždy proto tekutiny ihned setřete a nenechávejte na desce volně odložené jídlo.

Speciálním ošetřením a pravidelnou impregnací však stupeň absorpce snižujete a linka skvrnám do určitého stupně odolává. V případě nouze lze mramor, stejně jako masivní dřevo, lehce zbrousit.

Nedoporučuje se ani použití agresivních čisticích prostředků, pozor byste si měli dát na kyseliny (například ocet nebo citrón) i při řezání přímo na pultu, posouvání věcí po lince, klepání masa a podobných činnostech.

Mramorová deska a různé styly interiéru

Kuchyňské pracovní desky z mramoru získávají na popularitě díky svému jedinečnému vzhledu. Kvůli vysoké ceně mramor často nahrazujeme laminovou deskou, která mívá i příznivější vlastnosti. Ať už zvažujete kamennou nebo umělou desku, nechte se inspirovat použitím mramoru v interiéru.

Mramorová deska v moderní kuchyni

Moderní kuchyně jsou zařízené jednoduše, funkčně a prakticky. Kombinací minimalistických skříněk s mramorovou linkou vytvoříte elegantní a nadčasový prostor. Vzor se pak může objevit i na dalších doplňcích, například na servírovacím prkénku.

Mramorová deska v kuchyni glamour

Mramorová deska v kuchyni glamour

Glamour styl mramor miluje. Mramor využíváme na doplňky i desky stolů, proč bychom z něj tedy rovnou nevytvořili celou glamour kuchyň? Bílý mramor v kombinaci se zlatými doplňky dodá skutečný šmrnc. Čela skříněk nechte ve světlém dřevu nebo bílé barvě.

Kuchyňská deska z černého mramoru

Černá linka je obvykle vyrobená z odolnější žuly nebo levnějšího laminátu. Můžete ale použít i efektní černý mramor. Využijte ho jako kontrast k bílé kuchyni nebo s jeho pomocí naopak vytvořte monochromatický vzhled s tmavými skříňkami.

Mramorová deska ve skandinávské kuchyni

Do kuchyně ve skandinávském stylu vyberte mramorovou desku s jemnějším, světle šedým vzorem. Aby kuchyň nepůsobila příliš chladně, kombinujte mramor se světlým přírodním dřevem. Můžete zvolit dřevěné skříňky, nebo jen detaily, jako dřevěná prkénka, víčka dóz či náčiní. Další doplňky vyberte v neutrálních barvách a samozřejmě z přírodních materiálů jako je len či keramika.

Pracovní deska do malé kuchyně v panelovém domě

Máte malou kuchyň v panelovém domě a chcete jí dodat luxusní vzhled? Deska z přírodního kamene, konkrétně z mramoru, vám s tím pomůže. Světlý mramor v kombinaci se světlými čely skříněk kuchyň vizuálně zvětší a rozjasní. Pomocí doplňků pak kuchyň směřujte do moderního, glamour nebo třeba skandinávského stylu.

Kdy a proč pořídit ostrůvek do kuchyně

Kuchyňské ostrůvky jsou dnes oblíbeným řešením. Pokud máte velkou kuchyň v otevřeném prostoru nebo kuchyň spojenou s obývákem, nad pořízením ostrůvku vůbec neváhejte. Jasným benefitem je samozřejmě prostor navíc, u ostrůvku ale také snadno vytvoříte barové sezení. Při vaření tak máte výhled do zbytku místnosti a jste součástí dění.

Jakou desku vybrat na kuchyňský ostrůvek

  • Ostrůvek s dřevěnou deskou je klasickým řešením. Cena se odvíjí od druhu i kvality použitého dřeva. Dřevěná deska pomůže propojit například moderní kuchyň s boho obývákem, hodí se ale i do skandinávské, venkovské nebo průmyslové kuchyně.
  • Ostrůvek s deskou ze žuly má nespornou výhodu ve své odolnosti. Žula je pravděpodobně nejpevnější materiál, odolný i vůči poškrábání, velmi vysokým teplotám a do jisté míry i proti kyselinám. Žula je navíc hygienická a snadno ji udržíte v čistotě. Nevýhodou může být, především do menší kuchyně, tmavá barva.
  • Ostrůvek s deskou z mramoru se stane centrem místnosti. Toto řešení se nabízí v případě, že se vám mramor líbí, ale na celou kuchyň je příliš drahý nebo vám nevyhovují jeho vlastnosti. Zbytek kuchyňské linky pak může být ze dřeva nebo třeba z betonu.
  • Ostrůvek s deskou z laminátu je nejobvyklejším řešením v českých domácnostech. Laminát má dobrý poměr ceny a kvality a seženete ho v široké škále úprav, dokonce i s mramorovým vzhledem.

Patero zásad: Jak pečovat o mramorovou desku

  1. Vylitou tekutinu i jídlo co nejrychleji setřete.
  2. Mramorovou pracovní desku pravidelně impregnujte.
  3. Nekrájejte nic přímo na desce, použijte krájecí prkénko.
  4. Nepokládejte na desku nádobí s vyšší teplotou než 150 °C.
  5. Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, sáhněte po speciálním typu na danou skvrnu.

Pomohl vám náš dnešní článek v rozhodování při renovaci vaší kuchyně?

Využijte bezplatnou registraci na serveru Westwing a nenechte si ujít další články ani exkluzivní nabídky, díky kterým bude váš domov ještě krásnější.