Tlakový hrnec

Tlakový hrnec

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Tlakový hrnec Rádce Westwing

Dušená masa, zeleninová pyré, základy na omáčky a polévky - samozřejmě, že všechna tato jídla lze připravit i v obyčejném hrnci, ale proč ztrácet drahocenný čas, když tlakový hrnec zvládne stejnou činnost za mnohem kratší dobu. A navíc ten výsledek…

My ve Westwing jídlo milujeme a zajímá nás jeho šetrná příprava. Přečtěte si o všech výhodách tlakového hrnce - a že jich není málo - nebo se inspirujte našimi dalšími nápady ze světa bydlení a dekoru.

automatický tlakový hrnec

Čím jsou tlakové hrnce výjimečné?

Naše babičky a maminky na papiňák nedaly dopustit. Pak se na chvíli uklidil do zadních polic kuchyňských skříněk, aby v posledních letech mohl zažít mohutný a zasloužený comeback. Teď už se mu sice říká Papinův hrnec jen výjimečně, přesto má ale stále co nabídnout. Tlakový hrnec totiž pracuje za pomoci vyššího tlaku než je ten atmosférický. To mu umožňuje vařit při vyšších teplotách a za pomoci páry – odtud se mu také občas říká parní hrnec. Díky této metodě se doba vaření může zkrátit až o 70 %.

Kratší doba vaření znamená také, že:

  • V připravovaných pokrmech zůstane mnohem více vitamínů a dalších cenných živin.
  • Zároveň jsou pokrmy lépe stravitelné.
  • Vzhledem k tomu, že během celé doby vaření je hrnec neustále zavřený, veškeré aromatické látky jsou uvolňovány pouze do něj, a tak jsou chuťové vlastnosti jídel nesrovnatelné s běžně připravovanými pokrmy.

kombinovaný tlakový hrnec

To jsou přednosti, které vaření v tlakovém hrnci povyšují na mistrovskou kulinářskou úroveň.

Jak vařit v tlakovém hrnci?

  1. Připravte si maso, zeleninu a koření – vše očistěte a nakrájejte, případně i marinujte – záleží na receptu.
  2. Umístěte suroviny do hrnce a přilijte 200 – 300 mililitrů tekutiny (vody, vývaru, vína apod.) Vzhledem k rozpínání potravin by neměl být hrnec naplněn příliš mnoho.
  3. Hrnec pečlivě uzavřete tak, aby rukojeť víka byla souběžně s rukojetí nádoby. Moderní hrnce jsou opatřeny zvukovou signalizací nebo displejem pro bezpečné a snadné ovládání.
  4. Máte-li elektrický tlakový hrnec, nastavte úroveň vaření.
  5. Zapněte sporák pod hrncem a nechte jej chvíli zahřát. Po nějaké době snižte ohřev. Máte-li hrnec s displejem, navede vás, jak máte postupovat.
  6. Je-li to nutné, upusťte přes ventil páru z hrnce.
  7. Teď už vám přejeme dobrou chuť!

tlakový hrnec 6l

Náš tip: Na internetu naleznete celou řadu lahodných a zdravých receptů pro přípravu pokrmů v tlakovém hrnci.

Jak vyčistit tlakový hrnec?

Stejně jako všechny ostatní nádoby na vaření, měl by být i tlakový hrnec po každém použití důkladně vyčištěn. Je třeba dodržet pár jednoduchých pravidel. Parní hrnce se obvykle skládají z těsnícího kroužku, ventilu, víka a hrnce. Již při nákupu nového hrnce se přesvědčte o tom, že všechny tyto součásti lze od sebe snadno oddělit. Všechny kromě hrnce jako takového je totiž bude třeba umýt ručně. Nádoba je obvykle vyrobena z nerezu, a tak nic nebrání tomu, aby byla umyta v myčce.

Objevte na Westwing svůj tlakový hrnec se slevou až 70 % nebo se u nás poohlédněte po dalších doplňcích nejen do kuchyně.