Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Fondue set Rádce Westwing

Venku mrzne až praští a do vašich končetin se po návratu domů pomalu zase dostává trocha tepla. Že tento pocit není jedním z vašich nejoblíbenějších? Známe speciální lék: sýrové fondue! Ať už po celodenním lyžování nebo práci na čerstvém vzduchu, tato dobrota se vám dostane pod kůži. No jen si představte ten kousek opečeného chleba, jak se potápí do roztaveného zlatavého sýra. To je vůně! A co teprve ta chuť! Nezapomenutelný kulinářský zážitek, který roztaví i ty nejzmrzlejší skeptiky.

Nejlepší kombinace je smíchat několik sýrů například s kapkou pálenky. Podává se s křupavým chlebem a zapíjí bílým vínem. Je to klasický alpský recept, který uspokojí zejména nadšené příznivce vydatných zimních jídel. Udělejte si speciální večer v kruhu rodinném či s přáteli a připravte si společně sýrové fondue. Westwing vám přináší inspirace nejen lahůdky ze švýcarské kuchyně.

Fondue set a jeho historie

Sýrové fondue má svůj původ ve Švýcarských Alpách, kde se měl svou tradici raclette. Způsob tohoto servírování sýra je velmi starý a oblíbený, protože všem u stolu vždy zajistí plný žaludek. Základem přípravy fondue je, že se na stůl připraví fondue set a suroviny, ze kterých si pak každý stolující připravuje svůj pokrm. Moderní gastronomie doporučuje k fondue podávat bílé víno, dříve byl však spjat spíše s mlékem.

Lahodný sýr fondue – lidový požitek

Ach, ten voní! Roztavneý sýr nejlépe chutná ve společnosti dalších lidí, které máme rádi. Z jídla se pak stává mnohem větší zážitek. Sedíte u stolu s přáteli a v tu chvíli vás pojí nejen chuť na výborný sýr, ale i spokojený pocit, kdy se radujete ze vzájemné společnosti. Záleží kolik sýra se chystáte roztavit. Pojídání fondue tak může klidně trvat i několik hodin, během kterých se spolu s přáteli můžete spokojeně bavit.

Mimochodem, termín fondue je odvozen se slova fondre, což ve francouzštině znamená něco jako roztavené, což mluví samo za sebe. Stačí zkrátka jen podpálit ten správný hrnec, dát do něj dva nebo více druhů vašeho oblíbeného sýra a pak už si jen vychutnávat tuto smršť skvělých chutí a delikátní zážitek.

Obzvláště chutné sýrové fondue

Sýrové fondue může chutnat opravdu dobře jen v případě, že je připraveno z lahodného sýra a je k jeho přípravě využit kvalitní fondue set. Neměl by být ani příliš starý ani mladý. Vhodné jsou jakékoliv trvrdé nebo polotvrdé sýry. Kdo není příznivcem silně vyzrálých sýrů, můžete zvolit klidně něco jemnějšího. Záleží pouze na vaší chuti. Nakombinujte více sýrů a vytvořte si tak vlastní fondue recept. Ve Švýcarsku jsou nejoblíbenějšími sýry pro fondue ementál nebo gruyère připravované v bílém víně s troškou třešňové pálenky.

Kromě sýrového je oblíbenou variantou také fondue z masa nebo ryb. Jako sladká pochoutka je opravdu skvělé čokoládové fondue, kdy se do lahodné hnědé hmoty namáčí například jahody, banány nebo jiný druh ovoce.