Struhadlo

Struhadlo

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Struhadlo Rádce Westwing

Pokud jde o struhadlo, je samozřejmě na prvním místě jeho praktická stránka. Naštěstí už jsou ale pryč doby, kdy šlo pouze o tuto stránku - dnešní struhadla jsou totiž i velmi vkusná a designová.

My ve Westwing milujeme veškeré náčiní, které umí usnadnit přípravu chutného jídla. A struhadlo je přesně takovým praktickým pomocníkem. Dali jsme si záležet na tom, abychom pro vás vybrali opravdu stylové kousky.

Stačí jen jedno struhadlo do kuchyně?

Každý, kdo miluje zeleninu, se nechce vzdát cukety nakrájené na kolečka, mrkve na proužky a ředkviček na kostky. Toho bez kvalitního struhadla jen těžko dosáhnete – lépe řečeno celé sady struhadel. Multifunkční a zároveň stylové struhadlo by zkrátka mělo být součástí každé báječné kuchyně.

Nejjednodušší verze struhadla je malá deska vyrobená z nerezové oceli s držadlem a místem na strouhání jednoho druhu vloček. Případně se v jedné části dá strouhat a v druhé se dají připravovat plátky nebo kolečka zeleniny. Takové struhadlo se hodí do malých nebo provizorních kuchyní, kde není místa nazbyt a kde jde obvykle o strouhání sýra na špagety nebo okurek do okurkového salátu.

V každé trochu lépe vybavené kuchyni by však mělo najít své trvalé místo čtvercové (případně pětihranné) struhadlo, kde každá z jeho stran nabízí jinou možnost krájení či strouhání. Obvykle tu je možnost pro přípravu velkých kousků, malých kousků, drcení a plátků. Hodí se tak nejen na zeleninu či sýr, ale také například na citronovou kůru nebo muškátový oříšek.

struhadlo na sýr

Samozřejmě existuje i celá řada dalších druhů struhadel. Například plně automatické, které vykoná veškerou práci za vás – to obvykle bývá součástí kuchyňských robotů a oceníte jej hlavně při strouhání velmi pevných nebo tvrdých plodů. Dalším skvělým pomocníkem je struhadlo na tvrdý sýr, které spíš připomíná malý mlýnek. Nebo ruční struhadlo, jež se skvěle hodí pro strouhání parmezánu.

Správný materiál pro vaše struhadlo

Vaše nové struhadlo by mělo být každopádně vyrobeno z nerezové oceli či plastu. Pouze tyto materiály můžete beze strachu z poškození mýt v myčce a jedině tak docílíte jejich dokonalého očištění.

Existují i struhadla, která na sobě kombinují několik materiálů. Mají třeba nerezové nože a dřevěné držadlo apod. Jistě vypadají báječně. Z hygienických důvodů je ale příliš nedoporučujeme. Zbytky strouhaného jídla se totiž snadno dostanou do spár v přechodech mezi materiály a je velmi těžké je z nich odstranit. Kousky s dřevěnou rukojetí navíc jen těžko můžete umýt v myčce.