Struhadlo na sýr

Struhadlo na sýr

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Struhadlo na sýr Rádce Westwing

Pizza, lasagně, těstoviny, saláty nebo zapékané pokrmy - všechna tato jídla mají jedno společné: nesmí na nich chybět sýr. Podle světových šéfkuchařů by měl být vždy strouhaný, neboť pokrmu dodá správnou chuť a také lákavý vzhled. Trocha parmazánu, goudy nebo ementálu dodá každému jídlu to, co z něj učiní lahodnou manu a struhadlo na sýr u toho nesmí chybět.

Struhadlo na sýr je velmi populární kuchyňskou pomůckou, která je - pravda - malým domácím zázrakem, protože každého amatérského kuchaře promění téměř v profesionála, který ví co dělá a přípravu pokrmů má v malíčku. Struhadla na sýr jsou k dispozici v mnoha různých provedeních a tvarech, takže si vybere opravdu každý. Záleží, co od svého pomocníka čekáte. Inspirujte se na Westwing.

nerezové struhadlo na sýr

Jak poznat dobré struhadlo na sýr?

Ostré nože jsou alfou a omegou pro každé dobré struhadlo na sýr, protože ten je pak krásně načechraný a při servírování vypadá opravdu pěkně. Pokud jsou nože tupé, sýr se na ně lepí nebo se rozpadá.

Vyberte si kvalitní struhadlo na sýr:

  • pohodlně se vejde do ruky
  • ze sýra vytvoří načechraná vlákna
  • snadno se s ním pracuje

Jsou dva způsoby, jak můžeme strouhat sýr:

  • Položíme struhadlo na podložku nebo do misky a strouháme sýr, který propadává dolů
  • Držíme sýr v ruce a struhadlo po něm necháme klouzat.

Náš tajný tip: použijte struhadlo na sýr jako hoblík, sýrové vločky pak nelétají do stran.

Manuální nebo elektrické struhadlo na sýr?

Silnější poptávka je po manuálních struhadlech s tím, že mezi nejoblíbenější modely patří struhadla ve tvaru válce. Díky vyměnitelným dílům může mít nastrouhaný sýr různou tloušťku i podobu. Velmi často je struhadlo na sýr prodáváno pod názvem struhadlo na parmezán.

Ano a teď o tom elektrickém struhadle… To je využíváno především v restauracích nebo zkrátka tam, kde se používá velmi často, ale samozřejmě se hodí i pro domácí použití. Většina elektrických struhadel je na baterie a má krásný design, takže jsou nejen praktická, ale jsou také pěkným doplňkem stolu.

Struhadlo, kráječ sýra, nůž na sýr, mlýnek na sýr- praktické doplňky

Klasické struhadlo najdeme v každé kuchyni, ale jste-li opravdovým milovníkem sýra nemělo by u vás chybět ani to na sýr a případně i jeho početní příbuzní, jako jsou speciální nože na sýry, mlýnky nebo kráječe:

  • Kráječ sýra: hodí se hlavně na snídaňový stůl, kde se používá pro krájení tvrdých sýrů na tenké plátky
  • Girolle: speciální klika s nožem, jež je připevněna k ose zapíchnuté do středu sýra. Ze sýra pak vznikají krásné a lahodné rozety, které jsou efektní pro slavnostní pohoštění.
  • Nůž na sýr: speciální nože na sýr se hodí zejména pro měkké plísňové sýry jako je například cemembert nebo brie.
  • Mlýnek na sýr: pomůže nastrouhat sýr přímo na pokrm – je skvělým doplňkem každé tabule, na které se podávají těstoviny.

Z jakého materiálu má být struhadlo vyrobeno?

Pro každý účel se samozřejmě hodí jiné struhadlo, a tak se různí i materiály, ze kterých bude vyrobeno. Mějte na paměti, že odolné materiály, jako je třeba nerezová ocel, se velmi dobře udržují a zpravidla je lze mýt i v myčce.

V posledních letech se těší velké oblibě i plastová struhadla, která jsou s těmi nerezovými zcela srovnatelná a navíc nabízí pestrý design.