Pánev

Pánev

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Pánev Rádce Westwing

Vaření může být zábava pro celou rodinu. Samozřejmě záleží na tom, co se vaří a na čem. Máte-li ve své kuchyni kvalitní ingredience a stejně kvalitní nástroje pro přípravu, pak vás čeká opravdu příjemně strávený čas, namísto vztekání se u připálených hrnců.

My ve Westwing o tom něco víme. Staré dobré pořekadlo, že láska prochází žaludkem, totiž doslova milujeme. Inspirujte se nápady našich kulinářských odborníků, kteří se tentokrát zaměřili na pánve a pánvičky.

pánev s poklicí

Keramické či teflonové pánve? Nebo úplně jiné?

Výhodou teflonové pánve není jen fakt, že se k jejímu povrchu hned tak něco nepřichytí, ale také to, že k přípravě jídel potřebujeme jen velmi malé množství tuku nebo někdy dokonce vůbec žádný. Nicméně se teflonová pánev moc nehodí ke smažení v příliš vysokých teplotách. Hliníkové tělo pánve se totiž vlivem horka deformuje a teflonový povrch tak může být poškozen. A když už jsme u drobných nedostatků: teflon se nesmí mýt v myčce, ani drhnout hrubými houbičkami. Na druhou stranu vzhledem k nepřilnavému povrchu pravděpodobně nebude ani jedna z těchto čistících technik potřeba.

To keramická pánev má stejně nepřilnavý povrch jako ta teflonová, ale navíc se hodí i pro smažení při vysokých teplotách. Pro přípravu jídla na keramickém povrchu však nelze vynechat tuk.

Stálicí jsou pak litinové pánve, které sice svou funkčností nijak zvlášť nevynikají, přesto jsou spolehlivým pomocníkem v domácnosti a vydrží vám opravdu dlouho. Mezi šéfkuchaři jsou pak velmi oblíbené titanové pánve nebo pánve z nerezové oceli.

pánev wok

Jakou pánev si vybrat?

Kromě materiálů je třeba také vybírat pánvičku podle účelu, k němuž ji budeme využívat. A je opravdu z čeho vybírat:

  • Wok pánev – v posledních letech je čím dál populárnější. Dokáže vyvinout velmi vysokou teplotu a příprava jídla zabere mnohem méně času než u klasických pánví. Zelenina a maso z ní je navíc křupavé, šťavnaté a díky krátké přípravě i výživově hodnotné.
  • Lívanečník – jde o speciální pánve, bez jejichž pomoci jen těžko vytvoříte tvarově dokonalé a chutné lívance.
  • Pánev na palačinky – ta by neměla chybět v žádné kuchyni. Je typická nižším okrajem než mají pánve klasické.
  • Pečící pánev – hodí se pro přípravu pokrmů, které je třeba nejprve vařit a následně zapékat v troubě, jako je třeba španělská paella. Obvykle má dvě rukojeti.
  • Grilovací pánev – na dně je opatřena typickými drážkami a hodí se na přípravu steaků, ryb, zeleniny, zkrátka všech pokrmů, ze kterých při vaření vytéká tuk či voda.

oranžová pánev

Při výběru pánve také dbejte na to, aby byla určena pro váš sporák. Máme na mysli hlavně pokud máte indukční varnou desku. Pak si totiž nemůžete pořídit jinou než indukční pánev.

Vyberte si na Westwing svou pánev a nezapomeňte, že máte slevu až 70 % na náš exkluzivní sortiment.