Nůž na sýr

Nůž na sýr

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Nůž na sýr Rádce Westwing

Měkký, tvrdý, tavený, smetanový, čerstvý, kozí, s plísní… Sýrů existuje tolik, že je opravdu těžké je všechny vyjmenovat. Každý má svá specifika, vůně, chutě a ke každému se také hodí zcela jiný způsob servírování.

Dopřejte si spolu s chutí sýra i dokonalý estetický zážitek. My ve Westwing víme, jak na něj. Objevte úžasné nože, které jsou takřka nezbytností pro všechny milovníky sýrů.

Vychutnejte si úžasnou chuť sýra

Snídaně, svačina, večeře nebo občerstvení na večírku – sýr se hodí k mnoha příležitostem a pokud je servírován elegantně a stylově, platí to dvojnásob. Speciální nůž na sýr si dokáže s měkkou hmotou poradit přesně tak, jak se od něj očekává. Přitom ale nejde jen o estetický zážitek. Správně nakrájený sýr také dokáže podpořit vůně, které jsou pro jeho vychutnání nezbytné.

kvalitní nůž na sýr

Každý sýr si samozřejmě žádá jinou formu servírování, a proto existuje i mnoho různých druhů nožů. Tady je pár příkladů: mlýnek na sýr, struhadlo, girolle nebo nůž na sýr s plísní.

Jistě pro vás není novinkou, že báječnou chuť sýra dovede k dokonalosti správně zvolený nápoj. Obvykle jsou to kvalitní bílá či červená vína, ale existuje také mnoho sýrů, které se mnohem lépe hodí k pivům nebo coby zákusky k dezertním vínům. Forma, jakou je sýr k různým příležitostem (a nápojům) podáván, je samozřejmě také rozhodující.

Jak poznat dobrý nůž na sýr?

Váš nový nůž na sýr by měl nejen dobře vypadat, ale také by měl příjemně padnout do ruky. Samozřejmě by měl být náležitě ostrý a přesně tvarovaný. Dalším důležitým kritériem je hygiena, tedy to, jak snadno se dá nůž čistit.

Tip: nože vyrobené kompletně z nerezové oceli jsou mnohem hygieničtější než ty, které mají dřevěnou nebo plastovou rukojeť, neboť se dají dokonaleji umýt.

stylový nůž na sýr

Který nůž si vybrat?

Je to vcelku jednoduché, záleží na tom, jaký typ sýra potřebujete krájet. Pokud tedy patříte mezi opravdové milovníky sýrů a konzumujete nebo servírujete je často, měly byste mít doma kompletní sadu nožů na sýry.

  • lyra neboli kráječ s jemným řezacím drátem se hodí pro čerstvé a měkké zralé sýry
  • zoubkovaný nůž je ideální pro měkké sýry, jako je niva apod.
  • sekční nůž na ukrojení přesně jedné porce sýra
  • nůž na parmazán a další podobně tvrdé sýry
  • porcovač s rukojetí na obou stranách
  • girolle
  • mlýnek na sýr
  • struhadlo

Tip: Možná to nejste vy, kdo miluje sýry, ale jsou to vaši přátelé. Nůž na sýr nebo celá jejich sada tak bude pro ně báječným dárkem.

Životní parter pro nůž na sýr? Prkénko!

Mluví se stále jen o noži, ale ten by byl bez dobrého prkénka něco jako studna bez vody. Prkénko je zkrátka nezbytnou součástí každého krájení sýra. Počítejte s tím, že při každém porcování zůstanou kousky sýra na prkénku. Hodí se tedy prkénka, která se snadno čistí a nemají drážky, ve kterých by sýrová hmota mohla zůstávat.

Tip: Porcujte sýr zhruba půlhodiny před tím, než jej budete podávat. Právě tak se báječně uvolní jeho aroma a chuť se v pokojové teplotě skvěle rozleží.