Nože

Nože

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Nože Rádce Westwing

Nejdůležitější věcí v kuchyni jsou nože. Bez nich bychom si neukrojili krajíc chleba, nenakrájeli čerstvou zeleninu ani nenamazali čerstvou bagetu máslem. A co teprve kdybyste si chtěli udělat carpaccio? Bez nože by to zkrátka v kuchyni nebylo to pravé ořechové. A aby to stálo za to, musí být nůž dobře ostrý. Existuje několik druhů nožů – pro každý úkol je speciální typ nože. Určitě má smysl jich mít v šuplíku hned několik, aby vám příprava pokrmů šla pěkně od ruky - na ryby se hodí vykosťovací nůž, na zeleninu větší sekáček, na nakrojení čerstvého pečiva je skvělý nůž s většími zuby. Minimálně jeden ostrý a kvalitní nůž byste ale v kuchyni měli mít bezpodmínečně!

Westwing neustále hledá něco výjimečného pro váš domov. Speciální lůžkoviny, praktické stoly nebo zajímavé vůně, které příjemně provoní váš byt. To platí i pro nože. Westwing má pro vás ty nejlepší z nich – ať už jsou to sady nožů, kdy každý je určen pro jiný účel nebo jeden univerzální nůž pro každou příležitost.

Materiál, ze kterého jsou nože vyrobeny

Při výběru nože si klademe otázku, zda zvolit ten s ocelovou nebo keramickou čepelí. Většinou je to ale spíše otázkou vkusu. Pokud jde totiž o ostrost, záleží na kvalitě a samotném provedení nože. Dále je potřeba sledovat, jak snadno klouže přes potraviny, jak pohodlně se drží, jestli je lehký a jestli se vám s ním dobře pracuje.

pěkné nože

Výhodou ocelového nože je jeho pevnost. S takovým kuchyňským nožem máte jistotu, že se nezlomí. Oproti tomu u keramického nože se vám může stát, že se rozbije, když s ním budete příliš intenzivně krájet nebo vám spadne na zem. Mnohem lépe se však hodí pro alergiky a kromě toho také zůstává dlouho ostrý. Každý nůž má zkrátka své přednosti a skutečně tedy spíše záleží na vašem vkusu a na tom, který z nožů na vás více zapůsobí, když jej uchopíte do ruky.

Umýt můžete kuchyňský nůž i v myčce na nádobí. Jen se ujistěte, že nejsou v tabletách agresivní soli, které by mohly otupit jeho ostří. Krájet byste měli pouze na dřevěné desce nebo plastové podložce. Na jiném povrchu by se totiž nůž mohl velmi snadno otupit.

Objevte univerzální nůž pro všechny příležitosti

Který to je? Je to tzv. chef nůž. Obecně se uvádí, že má délku čepele 15 až 30 cm, ale většina šéfkuchařských nožů je k dostání i s délkou čepele 20 cm. Čepel je poměrně široká, takže je nůž velmi stabilní. Je vhodný pro běžné krájení zeleniny, ovoce nebo masa, ale také pro sekání nebo porcování.

stylové nože

Kdo chce mít šéfkuchařský nůž ve vysoké kvalitě, neměl by při jeho pořizování šetřit. Jen tak získáte skutečně pevný, ostrý a odolný nůž. Neinvestujte do levných nožů, byly by to vyhozené peníze. Nejen že byste za chvíli museli stejně kupovat nůž nový, ale rovněž byste si snadno mohli ublížit.

S chef nožem jste perfektně vybaveni pro všechny kuchařské úkoly. Pokud se neřadíte zrovna mezi kuchařské experty, i pro vás bude tento nůž skvělým a hlavně univerzálním pomocníkem. Speciální nože, například na porcování masa nebo filetování by pro vás totiž mohli představovat tak trochu oříšek, jak s nimi správně pracovat.

Nože v různých provedeních

Nůž pro šéfkuchaře: dá se říci, že je to běžný kuchyňský nůž, který se v kuchyni nachází nejčastěji. Je nepostradatelnou součástí vybavení kuchyně. Nůž šéfkuchaře je k dostání v různých délkách ostří a je možné jej zakoupit samostatně nebo v kombinaci s jinými kuchyňskými noži. Často je v sadě s podložkou a brouskem.

barevné nože

Santoku: Santoku je japonský druh nože. Tento nůž je vhodný k porcování masa, ryb i na krájení zeleniny. Odtud název nože – santoku znamená „tři ctnosti“. Čepel Santoku je broušená po obou stranách a má vysokou zadní část čepele, přibližně 4,5 až 5,5 cm. Čepel je široká a velmi dobře se s ní pracuje. Obvyklá délka čepele nože Santoku je 14 a 18 cm.

Čínský nůž: Čínský nůž má velmi neobvyklý tvar. Vizuálně vypadá jako sekáček, ale tento dojem je klamný! Tento typ nože je velice ostrý a je ideální pro řezání masa, ryb a zeleniny podle tradičního čínského umění. Čínský kuchyňský nůž sice není vhodný pro sekání kostí, skvěle s ním ale nasekáte cibuli, česnek i mnohem tvrdší zeleninu. Nůž má velmi vysoký hřbet a délku čepele 16 až 18 cm.

Při výběru nože záleží na vašich osobních preferencích a na tom, co chcete ve vaší kuchyni vykouzlit. S Westwing přijde do vaší kuchyně preciznost a lehkost zpracování potravin.