Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Mlýnek na kávu Rádce Westwing

Pro opravdové milovníky kávy neexistuje nic lepšího, než vůně čerstvě namletých zrn a je vcelku jedno, jestli to je ráno nebo kdykoli přes den. Mlýnek na kávu je proto součástí mnoha domácností.

Pro někoho je mlýnek na kávu přežitek pro staromilce, pro jiného stylová klasika. My ve Westwing trváme na té druhé variantě. Inspirujte se nápady našich odborníků přes bytový design.

Není mlýnek jako mlýnek

Mlýnek na kávu je určen (jak název napovídá) výhradně pro mletí kávy – lépe řečeno pražených kávových zrn. Na rozdíl od kávy, kterou koupíte již předem namletou, nabízí čerstvě umletá káva opravdu výjimečné aroma a mnohem intenzivnější chuť. Chuť, která pozvedne pití kávy na vyšší úroveň. Krom toho má mletí kávových zrn výhodu i v tom, že tento proces provoní celý váš interiér.

Nicméně, pro každého má káva jiný význam. Někdo ji potřebuje jako životabudič, jiný s ní má zase spojenou pohodu po vystresovaném dni a další si ji rád vychutná ve společnosti přátel.

Předtím, než se pustíte do mletí zrn, měli byste si ujasnit, jaký druh kávy z nich budete připravovat. Na espresso je potřeba mnohem jemněji namletá káva, zatímco překapávaná káva si vystačí s hrubším mletím. Samozřejmě záleží i na druhu kávy, každá odrůda si zkrátka zaslouží úplně jinou péči. Kvalitní mlýnek na kávu proto nabízí několik možností mletí.

elektrický mlýnek na kávu

Čerstvá káva a nic víc!

Obecně platí, že čím kratší je doba mezi namletím a samotnou přípravou kávy, tím je nápoj lepší – logicky. Důvodem nestálost kávové chuti a aroma, které z namleté směsi velmi rychle mizí. Svůj podíl na tom má vzduch, teplo a světlo.

Podobné je to i s kávovými zrny. Jakmile jednou otevřete sáček se zrnky, měli byste jej opět pečlivě uzavřít nebo nejlépe vložit do skleněné či plechové nádoby. V žádném případě neuchovávejte nenamletá kávová zrna v mlýnku.

Čerstvě namletá káva – nejvyšší stupeň spokojenosti

Výhodou mlýnku na kávu, a to bez ohledu na to, zda je elektrický či manuální, je čerstvá vůně kávy, která se při každém mletí začne linout vaší kuchyní. Ať už překapávaná káva nebo espresso – všechny druhy kávy budou z čerstvě namletých zrn chutnat naprosto báječně.

Mlýnek na kávu – manuální nebo elektrický

Zatímco pro naše rodiče či prarodiče je rozhodnutí jednoznačně ve prospěch manuálního mlýnku, většina moderních domácností dává přednost mlýnku elektrickému. Ten však často mívá podobu právě toho manuálního. Ve stále větším počtu kuchyní si také získává své místo kávovar, který dokáže kávová zrna umlít automaticky.

Bez ohledu na to, zda si vyberte manuální či elektrický mlýnek, mělo by jít vždy o kus, který bude při mletí vyvíjet co nejmenší teplo. Neboť právě to se podílí velkou měrou na ztrátě aroma, jež se při mletí uvolňuje. Káva připravená ze zrn, která byla mleta při příliš vysoké teplotě, může chutnat příliš hořce. Při výběru mlýnku se proto na tento podstatný detail zaměřte.