Zmrzlinové osvěžení!
Na nanukovém dřívku, v salátové míse nebo v křupavém kornoutku – až opět udeří letní vedra, stane se zmrzlina nenahraditelným osvěžením! Chutná a osvěžující zmrzlina je vynikající způsob na zlepšení nálady, ideální prázdninový dezert a skvěla „mňamka“ na prosluněné odpoledne. A co kdybychom si připravili zmrzlinové hody v retro stylu? Bude to nejenom chutné, ale také stylové!

Zmrzlinové špagety vymyslel zmrzlinář Dario Fontanella. V roce 1969 použil k výrobě zmrzliny stroj na výrobu tradičních německých špeclí (nudlí). Zmrzlinové špagety jsou dodnes v Německu a Rakousku velmi oblíbené.
Zmrzlinové špagety nejen pro děti
Budete potřebovat (2 porce):
- 300 g jahod
- 2 lžičky cukru
- 200 ml smetany ke šlehání (dle chuti)
- 400 ml vanilkové zmrzliny
- 1 lžička vanilkového cukru
- 100 g bílé čokolády
Způsob přípravy:
Posypejte jahody cukrem a rozmixujte je. Pokud chcete, aby měla hmota jemnější konzistenci, povařte několik minut jahodové pyré na slabém ohni a pak jej nechte zchladnout. Bílou čokoládu nastrouhejte na struhadle. Našlehejte smetanu s cukrem – až do vzniku tuhé šlehačky. Tu pak servírujte v miskách. Vanilkovou zmrzlinu protlačte přes vychlazený lis na brambory přímo na šlehačku. Dezert polijte jahodovou šťávou a posypte bílou čokoládou.

Iced coffee – mražená káva s charakterem!
Budete potřebovat (2 porce):
- cca 80 ml černé kávy nebo espressa
- 2 lžičky cukru pro dochucení
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 2 kopečky vanilkové zmrzliny
- trošku mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- kakao jako dekorace
Způsob přípravy:
Oslaďte horkou kávu a pak ji zchlaďte. Do vysoké sklenice dejte kopeček zmrzliny, přilijte kávu a (dle chuti…) mléko. Šlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem tak dlouho, dokud nevznikne tuhá šlehačka. Šlehačku dejte do skleniček a posypte kakaem.

Dezert Banana Split vymyslel v americké Pensylvánii v roce 1904 student David E. Strickler. Jsme mu za to velmi vděční!
Banana Split – exotický dezert pro horké dny
Budete potřebovat (2 porce):
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 banány
- 4 kopečky vanilkové zmrzliny (lze použít také jahodovou nebo čokoládovou)
- čokoládový sirup
- 2 lžičky čokoládových knoflíčků
- 4 lžičky drcených mandlí
Způsob přípravy:
Nakrájejte podélně banány a dejte je do vychlazených salátových misek. Přidejte dva kopečky zmrzliny. Šlehejte smetanu ke šlehání tak dlouho, až vznikne tuhá šlehačka. Tu pak v malém množství dejte do každé salátové misky. Polijte vše čokoládovým sirupem a ozdobte čokoládovými knoflíčky a drcenými mandlemi.
Fotografie: Stockfood