Perfektní hostina

Každý svátek je skvělou příležitostí k uspořádání rodinné či společenské oslavy. Skutečná hostina se řídí zvláštními pravidly. Ta se týkají nejen povinností hostitele, ale také hostů. Etiketa je v tomto ohledu velice precizní – připomínáme vám proto její základní pravidla.

Posíláme pozvánky

Měli bychom si pečlivě rozmyslet, kdo se mezi hosty objeví. Určitě bychom neměli pokoušet osud a zvát na jednu akci osoby, které se nemají rády. Na slavnostní oběd zveme písemně, a to s nejméně dvoutýdenním předstihem; na večeři postačí pozvání telefonické či cestou e-mailu s předstihem nejméně týdenním.

01_Perfekcyjne-przyje_cie-magazyn-foto

Prostíráme stůl

Stůl je přirozeně jedním z nejvýznamnějších prvků každé slavnosti. To on přitahuje pozornost hostí, a proto by měl lahodit oku a probouzet chuť k jídlu. Barvu ubrusu volíme s přihlédnutím k barvě porcelánu a jídelny. Pokud je porcelán zdoben vzory, ubrus by měl být jednobarevný, vzorovaný ubrus se pak hodí ke strohému servisu. S ubrusem samozřejmě musí ladit barva ubrousků – sáhneme-li navíc po ubrouscích látkových, jednoznačně tím povzneseme úroveň stolování. Ubrus by měl být ideálně hladký, bez viditelných záhybů a nerovností. Vhodné je ubrus podložit tzv. moltonem, hrubou tkaninou, která pomáhá chránit desku stolu a zároveň tlumí zvuky při pokládání předmětů. Střed stolu patří květinám a svícím. Kytice by měla být nízká natolik, aby na sebe přes ni hosté viděli. Svíce pak vysoké, ve svícnech a dobré kvality, aby během hoření nedýmaly. Volba jídelního servisu závisí na menu a nápojích, které hostitel hodlá podávat.

02_Perfekcyjne-przyje_cie-magazyn-foto

Umisťujeme jmenovky

Jmenovky můžeme umístit na hostův talíř či vedle něj. Jmenovky připravujeme, pakliže se hostiny účastní více než osm osob. Hosty usazujeme tak, aby vedle sebe neseděly osoby, které se setkávají denně (manželé, sourozenci). Ideální je hosty posadit podle klíče žena-muž-žena-muž. Čestná místa se nacházejí naproti oknům. Hostitelé by měli sedět naproti sobě, aby měli přehled nad průběhem akce a, v případě potřeby, komunikovat pohledem.

03_Perfekcyjne-przyje_cie-magazyn-foto

Připravujeme menu

Menu by nemělo hosty šokovat. Pokrmy vybíráme tak, aby se hosté zbytečně necítili nejistí a neměli problémy s jejich konzumací (např. humr). Nejschůdnější cestou je naopak omezit počet chodů a vyvarovat se složitých pokrmů. Menu nemusí být pracné, důležité je zejména to, aby pokrmy byly čerstvé, chutné a pěkně naservírované. Úplně postačí, když do menu zařádíme předkrm či polévku, hlavní chod s masem či rybou, salát, desert (moučník, zmrzlinu, pudink). Ke kávě pak podáváme pralinky a likér či koňak.

04_Perfekcyjne-przyje_cie-magazyn-foto

Podáváme nápoje a alkohol

Na stole se mohou nápoje objevit pouze ve skleněných karafách či džbánech. Totéž platí také pro nápoje alkoholické – destiláty, likéry i vína podáváme zásadně v karafách (lahve s alkoholem by měly stát na pomocném stolku v sousedství příslušných sklenek, nealkoholických nápojů, džusů, plátků citrónu a pochutin jakými jsou oříšky, chipsy apod.). Bílé víno, sekt, vodku, minerální vodu a ovocné džusy podáváme chlazené. Začínáme aperitivem, který povzbudí chuť k jídlu a příjemně zkrátí čekání na ostatní hosty.

05_Perfekcyjne-przyje_cie-magazyn-foto

Pronášíme přípitek

Přípitky jsou velice důležitým prvkem každé hostiny. Pakliže jsou krátké a vtipné, pozitivně ovlivňují průběh hostiny a baví hosty. Právo prvního přípitku patří hostiteli. Ten nejprve ve stoje bez skleničky pronese krátký projev a teprve při samém přípitku pozvedá sklenici. Připíjíme si výhradně sektem či vínem (nikoli destiláty), v pauze mezi jednotlivými chody (nikoli před prvním chodem). Sklenku držíme za stopku (ne za kalich). Před samým pitím je vhodné si k ústům krátce přiložit ubrousek, abychom na sklenici nezanechali mastný otisk.

06_Perfekcyjne-przyje_cie-magazyn-foto

Povinnosti hostitele

Hostitelé se vítají a loučí s každým z hostů, podávají nápoje, dohlížejí na průběh hostiny, usměrňují rozhovory, servírují jídlo a uklízejí ze stolu (pokud není zajištěn číšník). Jíst začíná hostitelka (zároveň dojídá jako poslední).

Povinnosti hostů

Na hostinu přichází přesně, zásadně ne před určenou hodinou. Přípustné zpoždění činí čtvrt hodiny, delší zpoždění je netaktní jak vůči hostitelům, tak ostatním hostům. Jídlo připravené hostitelem se sluší pochválit. Hostina zpravidla začíná aperitivem a končí kávou. Host by měl dbát na to, aby dům hostitele neopustil ani příliš brzy, ani pozdě. Za pozvání a pohoštění se hostiteli děkuje v místnosti, kde probíhala hostina. Tam se také s hostiteli i ostatními hosty loučí a teprve potom odchází do předsíně se obléci.

 

Text: Westwing
Foto: Janne Peters / Picture Press / East News, ROUFFIO Christophe / Hemis / East News, Thomas Neckermann / Picture Press / East News a Shutterstock

Agnieszka Trzcińska

Používáte již aplikaci Westwing?

Stáhnout
Stáhnout