Odpoledne s marockým čajem

Čaj je v Maroku nejen nápoj: je to přátelství, tradice a pohostinnost ukrytá ve zlatavém nálevu. Doporučujeme nakouknout, jak to dělají Arabové a připravit si čajové pohoštění pro hosty

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-1

Více než jen čaj

Zvyk popíjení čaje se v Maroku traduje od osmnáctého století, kdy britské námořnictvo nechalo náklad čaje v marockém přístavu. Od těch dob již uběhlo mnoho let, ale Marokánci stále věří, že tento nápoj utužuje rodinné vazby a pomáhá navodit přátelské vztahy.

V arabských zemích obvykle míchají listy zeleného čaje s listy máty. Základ nápoje tvoří cukrový sirup. Nápoj je sladký, ale má také léčivé vlastnosti: pomáhá léčit astma, alergie a zmírňuje bolest.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-2

Výjimečný nápoj: výjimečná příprava

Pokud si chcete dát čaj v marockém stylu, připravte si nejlepší odrůdu čaje, bylinky a čajový servis. Nálev z máty se podává v ozdobných sklenicích, díky kterým bude váš stůl vypadat zcela výjimečně. Můžete také své hosty překvapit a připravit několik druhů horkých nápojů na výběr.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-3

Připravte si sami!

Prostřít stůl v marockém stylu není nijak obtížný úkol: začněte tím, že rozprostřete ubrus s arabskými motivy. Přidejte stříbrný příbor, několik lampionů v etno stylu a svíčky. Odpolední posezení u čaje se přece klidně může protáhnout až do večera.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-4

Doplňky

Každé posezení u čaje se může stát rodinnou slavností: stačí, že nabídnete hostům drobné pohoštění – třeba datle, broskve nebo sušené švestky. Čaj lze podávat také s vlašskými ořechy nebo mandlemi. Pokud chcete něco upéct, zvolte medovníky, palačinky a fekkas tedy mandlové sušenky. Dejte vše na tác, aby všichni měli k dobrotám dobrý přístup.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-6

Recept: tradiční marocký čaj

Budete potřebovat:

  • ¼ sklenice hnědého cukru
  • 1 litr vody
  • 20 listů máty
  • 2 nálevové sáčky porcovaného zeleného čaje
  1. Vsypte cukr do rendlíku a zalijte vodou. Vařte na mírném ohni, až se cukr rozpustí.
  2. Do vroucí vody s cukrem vložte lístky máty. Ponechte dvě minuty a sundejte rendlík z hořáku.
  3. Vhoďte porcovaný čaj v nálevových sáčcích na 5 minut do rendlíku.
  4. Slijte nálev a podávejte.

Snímky: Shutterstock

Dagmar Ferova

Používáte již aplikaci Westwing?

Stáhnout
Stáhnout