Odpoledne s marockým čajem
Čaj je v Maroku nejen nápoj: je to přátelství, tradice a pohostinnost ukrytá ve zlatavém nálevu. Doporučujeme nakouknout, jak to dělají Arabové a připravit si čajové pohoštění pro hosty

Více než jen čaj
Zvyk popíjení čaje se v Maroku traduje od osmnáctého století, kdy britské námořnictvo nechalo náklad čaje v marockém přístavu. Od těch dob již uběhlo mnoho let, ale Marokánci stále věří, že tento nápoj utužuje rodinné vazby a pomáhá navodit přátelské vztahy.
V arabských zemích obvykle míchají listy zeleného čaje s listy máty. Základ nápoje tvoří cukrový sirup. Nápoj je sladký, ale má také léčivé vlastnosti: pomáhá léčit astma, alergie a zmírňuje bolest.

Výjimečný nápoj: výjimečná příprava
Pokud si chcete dát čaj v marockém stylu, připravte si nejlepší odrůdu čaje, bylinky a čajový servis. Nálev z máty se podává v ozdobných sklenicích, díky kterým bude váš stůl vypadat zcela výjimečně. Můžete také své hosty překvapit a připravit několik druhů horkých nápojů na výběr.

Připravte si sami!
Prostřít stůl v marockém stylu není nijak obtížný úkol: začněte tím, že rozprostřete ubrus s arabskými motivy. Přidejte stříbrný příbor, několik lampionů v etno stylu a svíčky. Odpolední posezení u čaje se přece klidně může protáhnout až do večera.

Doplňky
Každé posezení u čaje se může stát rodinnou slavností: stačí, že nabídnete hostům drobné pohoštění – třeba datle, broskve nebo sušené švestky. Čaj lze podávat také s vlašskými ořechy nebo mandlemi. Pokud chcete něco upéct, zvolte medovníky, palačinky a fekkas tedy mandlové sušenky. Dejte vše na tác, aby všichni měli k dobrotám dobrý přístup.

Recept: tradiční marocký čaj
Budete potřebovat:
- ¼ sklenice hnědého cukru
- 1 litr vody
- 20 listů máty
- 2 nálevové sáčky porcovaného zeleného čaje
- Vsypte cukr do rendlíku a zalijte vodou. Vařte na mírném ohni, až se cukr rozpustí.
- Do vroucí vody s cukrem vložte lístky máty. Ponechte dvě minuty a sundejte rendlík z hořáku.
- Vhoďte porcovaný čaj v nálevových sáčcích na 5 minut do rendlíku.
- Slijte nálev a podávejte.
Snímky: Shutterstock