Chutné a zdravé burgery domácí výroby

Lidé milují burgery, obzvláště pak ty připravované doma. Přinášíme vám 3 jednoduché recepty, z nichž jeden je dokonce vegetariánský. Americká klasika získává novou podobu – bary i restaurace po celé Evropě začínají čím dál častěji nabízet zdravé verze tohoto jídla. Bio maso, čerstvá zelenina a celozrnná bulka jsou zárukou úspěchu!

Westwing-burgery-kurczak

Připravte si vlastní burgery podle vlastní chuti. Libové červené maso můžete nahradit masem drůbežím či dokonce zeleninou. Zdravý salát pak bude chutnou alternativou hranolků! Dobrou chuť!

Kuřecí burger se salátem coleslaw a fenyklem

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 25 min
Tepelná úprava: 8 min
Obtížnost: jednoduché

Ingredience:
Hummus:

  • 200 g cizrny z plechovky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 – 2 lžíce pasty tahini
  • 1 – 2 lžičky šťávy z citrónu
  • mletý římský kmín
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje

Burgery:

  • 1 fenykl
  • 2 menší mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 4 – 5 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 4 kuřecí prsní řízky zhruba po 130 g
  • 4 listy salátu
  • 4 sezamové bulky

Příprava:

Vysypte cizrnu na cedník a propláchněte ji studenou vodou. Rozmixujte ji dohladka. Vylisujte česnek, posolte jej a spolu s pastou tahini, šťávou z citrónu, kmínem a olejem jej přimíchejte do rozmixované cizrny.

Fenykl, mrkev a celer očistěte a pokrájejte na tenké pásky. Zeleninu promíchejte, přidejte šťávu z pomeranče a 3 lžičky oleje. Posolte a opepřete. Zbylý olej rozpalte na pánvi. Prsní řízky opláchněte. osušte, osolte opepřete a smažte 8 minut z každé strany. Rozkrojte bulky, namažte je hummusem a vložte do nich list salátu, prsní řízek a zeleninový salát.

Westwing-burgery-wgetar

Vegetariánský burger

Vegetariánský burger se salátem a okurkou bude lehký, zdravý a především chutný!

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 35 min
Tepelná úprava: 8 min
Obtížnost: jednoduché

Ingredience:
Vegetariánské řízky:

  • 125 ml mléka
  • asi 100 g ovesných vloček
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička curry
  • 30 g mouky
  • 4 – 5 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička dýňových semínek
  • 2 menší mrkve
  • 2 lžíce tvarohu

Burgery:

  • 150 g míchaného salátu
  • 1 menší okurka
  • 6 lžic jogurtu
  • 2 lžíce ostré hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • sůl
  • 4 bulky

Příprava:

Ohřejte mléko, přidejte ¾ ovesných vloček, sůl, curry, mouku a lžíci oleje. Vše dobře promíchejte, odstavte z ohně a nechte asi půl hodiny stát.

Opláchněte salát a potrhejte jej na menší kousky. Okurku oloupejte, ukrojte konce a podélně pokrájejte na dlouhé pásky.

Jogurt smíchejte s hořčicí, medem, šťávou z citrónu a solí. Přidejte nadrobno pokrájenou mrkev a posekaná dýňová semínka.

Mokrými dlaněmi vytvarujte placky, obalte je ve zbytku ovesných vloček a 3-4 minuty je smažte na rozpáleném oleji.

Bulky rozkrojte napůl, vložte do nich listy salátu a lžičku jogurtového sosu. Přidejte placky, další vrstvu salátu a okurkové pásky. Nakonec vše zakápněte zbylým jogurtovým sosem a bulky přiklopte.

Westwing-burgery-klasyczny-ser pleśniowy

Klasický burger s plísňovým sýrem a pancettou

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 45 min
Tepelná úprava: 28 min
Obtížnost: jednoduché

Ingredience:

  • 100 g změklého másla
  • 150 g plesnivého sýra
  • sůl a pepř
  • špetka citrónové kůry
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 větší červená cibule
  • 3 – 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 3 – 4 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce brusinek
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 3 – 4 lžíce strouhanky
  • 4 bulky – briošky
  • 4 plátky pancetty

Příprava:

Smíchejte máslo s třetinou písňového sýra, solí, pepřem, citrónovou kůrou a pažitkou. Směs podle potřeby dochuťte a odstavte do lednice.

Cibuli oloupejte, pokrájejte na měsíčky a na lžičce oleji restujte, dokud nezesklovatí. Pocukrujte ji a počkejte, až se cukr rozpustí. Poté přidejte ocet, lžíci vody a vše nechte na mírném ohni změknout. Vmíchejte brusinky, načež sos osolte a opepřete. Rozpalte gril. Maso smíchejte s vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Směs rozdělte na čtyři díly, udělte z nich kuličky a do každé z nich udělejte důlek. Zbytek sýra pokrájejte na čtyři díly a do každého důlku vložte jeden kousek. Z kuliček vytvarujte placky tak, aby sýr nemohl vytéct. Placky potřete olejem a grilujte 4 minuty z každé strany. Bulky rozkrojte, namažte cibulovým sosem, vložte do nich maso a máslo s pažitkou. Nakonec položte na menší kousky nakrájenou pancettu. Hotovo!

Fotografie: Stockfood

Dagmar Ferova

Používáte již aplikaci Westwing?

Stáhnout
Stáhnout