Brunch po francouzsku
Co kdybychom si udělali brunch po francouzsku? Pozvat své známe a radovat se poklidným a příjemným jídlem, jež spojuje snídani s obědem? Na talířích budou dominovat křupavé rohlíčky, palačinky a gofry. K tomu káva s mlékem, šťávy a čaj. Nebudou chybět ani saláty, obložené chlebíčky a wrapy. A jako dezert: moučník a ovoce! Rádi byste takové setkání připravili? Tak do toho:

Jděte nakoupit
Navštivte boulangerii nebo prostě oblíbené pekařství a vyberte si několik druhů chleba a k tomu navíc marmelády a sýry. Pro oslazení začátku dne sáhněte také po nějakém moučníku a malých sladkostech. Je důležité, abyste si během brunche mohli vychutnat různé chutě.



Cestou domů se zastavte v zelenině a kupte čerstvé ovoce a saláty, ze kterých si připravíte výborné šťávy, smoothies a jednoduché saláty. Nezapomeňte ani na čerstvou sladkou smetanu: šlehačka přece patří k ovoci a kávě.

Prostřete stůl
Brunch je výjimečným setkáním, takže jídelní servis musí být také hezký a různorodý. Zvolte si ubrus v neutrální barvě, který vytvoří hezký základ pro barevné talířky, mísy a sklenice.

Croque Monsieur
Obrátili jsme se na šéfku malého pekařství Chez Monáovou, aby nás inspirovala francouzským kulinářským uměním. Mona Lisie Milan, původem z francouzsko-švýcarské rodiny, měla od dětství ráda francouzskou kuchyni, a během častého cestování poznala také jiné recepty a nové způsoby vaření. Dnes nám Mona prozradí jedno ze svých tajemství: recept na tradiční Croque Monsieur. Základ tvoří ingredience, které bez problému seženete v každém obchodě!
Budete potřebovat:
- 2 krajíce chleba
- 2 hrubé plátky šunky
- 2 plátky mozarelly
Bešamelová omáčka:
- 100 g másla
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 1 litr mléka
- 25 g soli
- černý pepř pro dochucení
- 25 g strouhaného sýra Gruyere
- muškátový oříšek

Příprava:
Omáčka: přiveďte mléko do varu, připravte jíšku (z roztaveného másla s troškou muškátového oříšku), a pak pozvolna, za stálého míchání, přidávejte mléko.
Poté naskládejte ingredience ve vrstvách: začněte krajícem chleba s bešamelovou omáčku, pak položte plátek mozarelly, 2 plátky šunky a zase plátek mozarelly. Nakonec položte druhý krajíc chleba namočený v bešamelové omáčce a posýpejte strouhaným sýrem Gruyere. Pečte 10 minut při 180 stupních Celsia, až budou tousty do zlatova.
Et voilà! Dobrou chuť!
Snímky: Westwing, Living4media a Chez Moná