Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Keramický nůž Rádce Westwing

Pevný a ostrý nůž je nezbytnou součástí dobře zařízené kuchyně. Keramické nože se již staly běžnou součástí kuchyňské linky a to především díky své všestrannosti. Čepel je vyrobena z keramické směsi, která má svůj původ v lékařské a kosmetické technice. Je velmi odolná vůči teplu a má velmi hladký povrch, takže potraviny na čepeli téměř neulpívají. Také se na noži nedrží žádné pachy a veškeré tekutiny okamžitě stečou z jeho povrchu.

Staňte se členy exkluzivního nákupního klubu Westwing a sledujte nejnovější trendy v oblasti bytového designu. Neustále pro vás připravujeme tematické prodejní kampaně, kde najdete designové kousky se slevami až 70 %.

Univerzální nástroj do kuchyně: Keramický nůž

Díky své jedinečné keramické čepeli je keramický nůž ostrý mnohem déle než jeho nerezoví kolegové. Jsou velmi lehké, tvrdé a nezreznou vám. Velmi dobře se drží a jednoduše se s nimi pracuje. Keramické nože jsou zkrátka ideálním společníkem v domácnosti. A navíc je mohou beze strachu využívat i alergici! Tvrdost, ostrost a hladký povrch zajistí, že se na noži nebudou držet zbytky potravin ani pachy, a zároveň je velmi lehce očistíte.

růžový keramický nůž

Při správném používání a péči vám může keramický nůž vydržet po mnoho let. Zde je myšleno i správné skladování. Keramický nůž totiž nemá co dělat v zásuvce volně položený mezi ostatními noži – mohl by se otupit. Zacházejte se svým nožem hezky a on se vám odmění dlouhou životností a skvěle nakrájeným masem, zeleninou a ovocem.

Snadné použití keramického nože

Pro zajištění dlouhé životnosti keramického nože byste jej měli uchovávat nejlépe ve stojánku na nože. Jeho životnost podpoříte i dobře zvoleným prkénkem. Deska z měkkého dřeva nebo plastu je správnou volbou. Sklo nebo keramika jsou příliš tvrdé a nůž by se velmi rychle otupil.

Ač je keramický nůž velmi pevný, opravdu tvrdé potraviny, jako je starý chléb, mražené potraviny nebo kosti mohou způsobit odlomení čepele a znehodnocení celého nože. Do krájení něčeho takového se nepouštějte ani s jiným nožem, protože nejenže byste jej mohli zničit, ale mohli byste ublížit i sami sobě.

fialový keramický nůž

Správná péče o keramický nůž

Pokud chcete mít trvalé potěšení z keramických nožů, měli byste zvážit některé aspekty čištění a skladování.

  • Velmi dobrou volbou je například blok na nože. Nůž tak neleží volně v zásuvce, je dobře chráněn a nemůže být poškozen jinými předměty.
  • Čepele jsou vyrobeny z keramiky a jsou tvrdší než ocelové čepele. Uděláte s nimi precizní rovné řezy a lehce překrojí i tvrdší potraviny. Páčení a sekání by vám ale mělo být zapovězeno.
  • Na rozdíl od ocelové čepele se na té keramické nedaří bakteriím. Ocelová čepel obsahuje množství nerovností a pórů, kdežto keramický nůž má povrch jako ze skla. Díky tomu ani nepřenáší žádné pachy, chutě, barvu ani šťávy.
  • Keramické nože stačí vždy po použití opláchnout měkkým hadříkem a malým množstvím čisticího prostředku. Nedoporučuje se je čistit v myčce. Kvalitní nože by se vždy měly mýt v ruce. Ale opatrně, abyste nepořezali utěrku ani svou ruku.
  • Pro ostření budete potřebovat speciální brousek pro keramické nože. Nikdy nepoužívejte stejný brousek jako na ocelový nůž! Čepel by se mohla o to více otupit a nedej bože ohnout nebo zlomit.
  • Když ostří časem změní barvu na žlutou, není to žádná vada ani špatná kvalita. Je to zcela normální součást stárnutí tohoto materiálu.

Pokud se budete řídit našimi radami, budou keramické nože ozdobou vaší kuchyně po dlouho dobu.