Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Keramická pánev Rádce Westwing

Smažená vejce, dušená zelenina nebo omeleta s houbami? Pokud máte chuť na všechno, je pro vás keramická pánev naprostou nutností.

Tentokrát jsme si do Westwing přizvali odborníky na gastronomii, aby nám vysvětlili, proč právě keramická pánev je tím nejlepším pomocníkem v kuchyni. Inspirujte se jejich nápady.

Historie pánve

První zmínky o používání pánve sahají až do Mezopotámie. Svůj typický tvar, který se podobá tomu současnému, však dostala až v jedenáctém století. Nejčastější potravinou, která se na její ploše připravovala a připravuje, jsou vejce na mnoho způsobů.

Teprve nedávno se objevila kritika v minulosti tolik oblíbených teflonových pánví, že škodí zdraví. Keramická pánev, která se na chvíli díky novým materiálům ztratila ze scény, se tak na ni se ctí vrací. Tento typ pánve neobsahuje žádné toxické sloučeniny, které by se pak vylučovaly do připravovaného pokrmu. Hodí se jak pro vaření při velmi vysokých teplotách, tak i při těch nízkých.

Naše tipy pro využití keramické pánve

Keramická pánev je neustále inovována, aby splňovala stále narůstající požadavky náročných uživatelů. Moderní keramické pánve jsou proto vysoce odolné s nepřilnavým povrchem. Chcete-li, aby vaše pánev vydržela ve stejném stavu, co nejdéle, doporučuje se pro přípravu pokrmů použít lžíci oleje. Pokud jde o opravdu kvalitní olej, nemusíte se jej obávat z hlediska zdravé výživy a navíc vašemu pokrmu dodá na chuti. Dále je lepší se vyhnout styku keramického povrchu s kovovými nástroji a drátěnkami, aby nedošlo k jeho narušení. To by pak vedlo k rychlejšímu opotřebení.

Keramická pánev má mnoho podob

Klasické keramické pánve nebo ty indukční? Záleží jen na vašich potřebách a kuchařských schopnostech. Tady jsou některé typy keramických pánví:

  • Tepelně odolná keramická pánev – kromě klasického smažení vajec, hub či masa, může být tato pánev použita i pro dopékání jídla v troubě. Její madla jsou vyrobena z materiálů, jež odolají vysokým teplotám.
  • Oválná nebo obdélníková keramická pánev – tento typ pánví má obvykle zvrásněné dno, což umožňuje lepší rozložení tepla při přípravě pokrmu.
  • Keramický rendlík – jde o menší pánev s vyšším okrajem. Hodí se hlavně pro přípravu džemů, marmelád a sirupů.

Vyberte si na Westwing přesně takovou pánev, která bude splňovat vaše požadavky a nebojte se být nároční!