Dózy na koření

Dózy na koření

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Dózy na koření Rádce Westwing

Existují nápady, na které ještě nedozrál čas, které stále nosíme v hlavě, pořád je odkládáme, a které také nejsou zvlášť naléhavé. Ale když je pak proměníme v realitu, je naše radost nečekaně velká. Jedním z takových nápadů je roztříděná a uspořádaná polička s kořením. Je vaše skříňka na koření také směsicí plastových krabiček a sáčků na doplňování starých skleniček od marmelády? Pak nastal ten správný čas na nové dózy na koření.

Westwing chce, aby v každé domácnosti bylo něco krásného, jedinečného a radostného. Polička plná malých dóz na koření jednotného vzhledu pečlivě popsaných je nejen praktická při vaření, ale je také pravou pastvou pro oči. Všechny ty vzácné byliny, koření a semínka jsou samy o sobě dekorací, která se nejlépe uplatní v hezkých kořenkách. Inspirujte se nápady našich šikovných odborníků na bytový design.

Dózy na koření: pro které se rozhodnout?

Máme-li jasnou představu, chceme samozřejmě udělat všechno správně a pokud možno za málo peněz a rychle. Proto ještě před nákupem kořenek trochu popřemýšlejte, aby bylo vaše potěšení z výsledku ještě větší. Nejdůležitější otázky jsou:

  • Jaké velké by měly dózy být? V obvyklém balení je 30 – 50 g koření. Sklenička na 50 ml bude proto naprosto dostatečná. Nicméně lepší je koupit dózy o objemu 100 ml, protože velkou výhodou kořenek je, že včas vidíte, kdy koření začne docházet, a můžete ho dokoupit včas. Byla by škoda, kdyby sáček na doplňování stál zase vedle.
  • Z jakého materiálu by měly nádoby být? Pro kořenky je sklo ten nejkrásnější a nejlepší materiál, protože je transparentní a koření je přímo vidět. Takže máme nejen nejlepší přehled o svých zásobách, ale také můžeme do police rychle sáhnout bez dlouhého hledání, když při vaření pospícháme. Kromě toho, sklo je velmi hygienické a celkem cenově příznivé. Nicméně pokud nám upadne, je to jasné: sklo musíme společně s veškerým kořením úplně vyhodit, aby se do jídla nedostaly střepy.
  • Jaké uzávěry by měly mít? Šroubovací uzávěry, korkové zátky nebo dokonce skleněné zátky v lékárenském stylu? Uzávěr kořenek je i vizuální záležitost. V podstatě se hodí všechny, důležité je, aby byly vzduchotěsné. Šroubovací jsou určeny jen pro trpělivé povahy.bílé dózy na koření
  • Kolik kořenek skutečně potřebujeme? V průměru bývá v jedné poličce asi 20 druhů koření. Nicméně ti, kdo rádi vaří, jich mají výrazně víc – od kardamonu, přes fenykl, galagán, až po jamajský pepř, a to nejen v mleté podobě, ale i vcelku. Rozhodně je dobré zvolit jako kořenky sklenice, které lze snadno doobjednat, protože sbírka koření se také může dále rozrůstat.
  • Skleničky na pepř a sůl? Pepř a sůl jsou často v typické slánce a pepřence s omezeným sypáním, a tak je někdy příliš zdlouhavé vysypat z nich větší množství koření. Proto je vždy dobré mít k dispozici i větší sklenici s mletým pepřem a mořskou solí v poličce na koření. Nejlépe někde po ruce!

Kořenky: kam s nimi?

Kořenky by měly být ve vaší kuchyni uloženy prakticky a na snadno dostupném místě, tedy blízko pracovní a varné desky. Takže si můžete například nad pracovní desku přidat lištu, na kterou si můžete zavěsit jeden velký nebo více malých košů. Do košíku si pak můžete kořenky snadno uložit. A abyste měli jistotu, že sáhnete vždy po správném koření, můžete si na víčka nalepit jejich názvy.

Když už jste se rozhodli pro vhodné dózy na koření, můžete si na Westwing vybrat i spoustu skvělých šablon štítků, kterými si malé skleničky stylově popíšete. Hodně zábavy a radosti!