Chlebník

Chlebník

Sdílet

Najdete nás v
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si našeho rádce

Chlebník Rádce Westwing

Chléb, jedna z nejoblíbenějších potravin, se dostává v revoluční době low-carb a bezgluteinových forem stravování mírně řečeno do pozadí. Faktem však zůstává, že pokud si vyberete ten správný, dostane se vám do ruky potravina s velkým množstvím vlákniny, vitamínů a minerálů. Nejdůležitější vlastností chleba je však jeho rychlá a snadná dostupnost, která pomůže překonat pokušení objednat si pizzu nebo zajít do fast foodu. Pěkný chlebník tak nejenže oživí kuchyň, ale také přispěje ke zdravějšímu životnímu stylu.

Ve Westwing podporujeme designové řešení ve všech případech, i když se jedná o „obyčejné“ ukládání. Jde však v případě chlebníku pouze o design nebo je vhodné zohlednit i další faktory? Přinejmenším se nabízí velký výběr z materiálů – volit můžete mezi nerezem, keramikou, hlínou, dřevem nebo umělou hmotou. Nebo snad raději bambus? Jsme tu pro Vás a jsme připraveni poradit: v našich denně aktualizovaných tematických kampaních nabízíme vždy ty nejlepší a nejkrásnější chlebníky. Vyberete si jistě i Vy!

Neexistuje snad člověk, který dokáže odolat vůni čerstvě upečeného chleba – ať už z vlastní pekárny nebo pekařství za rohem. Nejlépe chutná pečivo samozřejmě čerstvé, ale někdy není možné nakupovat každý den a také občas nakoupíme více než zvládneme sníst. Existuje však skvělý způsob jak pečivo uchovat. Seznamte se s chlebníky!

Na co chlebník?

Housky, pšeničný chléb, žitný chléb, pšenično-žitný chléb, bramborový chléb, kváskový chléb, podmáslový chléb nebo také ten se slunečnicovými či  chia semínky… Typů a druhů (nejen) chleba existuje celá řada a v Česku opravdu máme z čeho vybírat. Navíc vznikají neustále nové varianty a kombinace a každý pekař má většinou nějakou svou specialitu.

Chléb je potravinou rozšířenou po celém světě – ale jak ho správně uchovávat? Na tohle téma existuje řada rozdílných názorů a zaručených tipů a rad. Nejvíce lidí však přísahá na chlebníky jako nejlepší způsoby uchování. Kdo si myslí, že jsou chlebníky součástí minulosti, ten se plete – i v moderních kuchyních umí udělat velkou parádu a sloužit vedle uchování pečiva jako skvělé designové doplňky. především pokud jsou provedené v moderním looku a příjemných barvách.

V chlebníku je pečivo chráněno před vlhkostí ze vzduchu, což zabraňuje tvorbě plísní, zároveň je umožněno větrání (narozdíl od plastikových sáčků), takže nedochází ke srážení vody (znovu plísně) ani k postupnému zgumovatění pečiva.

Z jakého materiálu?

Podobně jako v případě samotného způsobu uchovávání pečiva, i v otázce materiálu chlebníků se názory velmi liší. Jediná jistota je, že chlebník můžete získat prakticky v jakémkoli provedení – ze dřeva, keramiky, hliněný, nerezový, plastový nebo také úplně jiný – třeba v kombinaci bambusu a látky. Záleží jen na Vás, jaký styl se Vám nejvíce líbí. Dalo by se říci, že pro uchovávání fungují nejlépe chlebníky hliněné nebo keramické, ale pokud nemáte zrovna kuchyň ála venkovské sídlo, klidně zvolte nějaký jiný, který se Vám do kuchyně bude hodit lépe!

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli materiál, je třeba dodržovat několik pravidel: pravidelně je nutné velmi pečlivě chlebník čistit, aby se odstranila vlhkost a zárodky možné plísně. V ideálním případě z chlebníku odstraňte všechny drobky a jednou týdně jej pořádně vydrhněte octovou vodou – to zároveň zajistí, že nebudete uchovávat zbytky chleba déle, než je vhodné.

Jaký druh pečiva vydrží nejdéle čerstvý?

Obecně platí, že chleba by se měl kupovat častěji a v menším množství. Neměl by se uchovávat déle než pár dnů (ať máte jakkoli dobrý chlebník). Možností je i zamražení a následné rozmražení a konzumace. Pokud je potřeba uchovávat pečivo déle (například přes svátky), je vhodné koupit chléb s vysokým podílem žita. To umožňuje pečivu lepší udržení vlhkosti, díky čemuž vydrží déle čerstvé. To samé platí i pro kváskový a celozrnný chléb.

Díky malému triku si vychutnáte i pšeničné pečivo z předchozího dne – jednoduše jej trochu pokropte vodou a dejte na deset minut do trouby. Rozpečené chutná skvěle!

Ať už upřednostňujete jakýkoli typ pečiva, chlebník využijete ve všech případech. Skvělé designové kousky, které na lince vypadají přímo skvěle, vyrábí například Wesco nebo WMF.  Udržte pečivo co nejdéle čerstvé!

Pro dokonale čerstvé pečivo – dřevo, plast, keramika nebo kov?

Chlebníky jsou z různých materiálů a v různých provedeních. Ale který materiál pomůže udržet pečivo nejdéle čerstvé? Jaké jsou výhody a nevýhody používaných materiálů? Přinášíme přehled, který Vám pomůže s výběrem:

  • Dřevo: Chlebník ze dřeva je absolutní klasika. Materiál vypadá krásně a zároveň s sebou přináší mnoho výhod. Dřevo si díky pórům bez problémů poradí s vlhkostí z pečiva, kterou dokáže šikovně odvést pryč. Také obsahuje tanin, který má antibakteriální účinky a přirozeně tak zabraňuje vzniku nejrůznějších zárodků a bakterií.
  • Kov: Kovový chlebník má tu nepopiratelnou výhodu, že je velmi snadné ho důkladně vyčistit. Stačí otřít mokrým hadříkem a je hotovo! Materiál je často kombinován se sklem, a proto by mělo být dbáno na pravidelné větrání chlebníku, protože nerez, sklo a plech nedokáží „dýchat“ samy.  
  • Keramika: Keramika patří také mezi klasické materiály na chlebníky. U tohoto materiálu je třeba dbát na to, aby jedna část chlebníku byla z jiného materiálu (například víko ze dřeva) – keramika podobně jako sklo nepropouští vzduch a je tedy třeba vyřešit cirkulaci a odvětrávání. Kombinace keramiky a dřeva je navíc krásná, takže budete mít doma opravdu efektní kousek.
  • Plast: Celoplastový chlebník se hodí jen na krátkodobé uchovávání pečiva – umělá hmota si neporadí s vysráženou vodou a ani zde necirkuluje vzduch, při delším skladování tedy pečivo nevydrží čerstvé.

Chlebník rovná se čerstvé pečivo delší dobu a navíc v designovém provedení. Vyberte si ten pravý kousek do své kuchyně! Inspirujte se na Westwing!